CRIF: V květnu začalo podnikat 5 tisíc lidí, více než ve stejném období loni

V květnu začalo v Česku podle aktuálních dat podnikat 5 008 živnostníků, zatímco 5 837 jich své podnikání přerušilo a 1 710 svoji živnost trvale ukončilo. Počet nových podnikatelů byl o 6 % vyšší než v květnu loňského roku, zatímco počet přerušených živností se zvýšil o 56 %. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF.

„Ke konci května jsme evidovali o 800 ukončených živností méně než před rokem. Tato data se ale v živnostenském rejstříku objevují s určitým zpožděním, proto bude konečný rozdíl nižší,“ upozorňuje Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau. Zároveň vysvětluje, vysoký meziroční nárůst přerušených živností: „Počet přerušených živností byl v dubnu a v květnu minulého roku poměrně nízký, protože živnostníci mohli využívat státní kompenzační bonus ve výši 25 tisíc korun měsíčně. Řada z nich proto rozhodnutí o přerušení živnosti odložila na později, typicky na srpen a září, kdy se jim vrátila povinnost platit zálohy za sociální a zdravotní pojištění,“ vysvětluje Věra Kameníčková.

V prvních 5 měsících letošního roku vzniklo 26 961 nových živností, 52 280 jich bylo přerušeno a 14 tisíc ukončeno. Počet nových podnikatelů tak byl o desetinu vyšší než v prvních 5 měsících loňského roku, ale zároveň o 6 % nižší než v roce 2019. Počet přerušených živností se proti roku 2020 zvedl o pětinu (8,5 tisíce), zatímco počet ukončených živností klesl o 18 % (3 tisíce). Za vyšším počtem přerušených živností stojí kombinace zmiňovaného vlivu loňského kompenzačního bonusu a velmi vysokého počtu přerušených živností z ledna letošního roku.

Během prvních 5 měsíců letošního roku tedy v Česku vzniklo téměř o 13 tisíc živností více, než kolik jich zaniklo. Díky nízkému počtu zaniklých živností se také výrazně zvýšil počet nových živností připadajících na 1 ukončenou. Na každých 10 ukončených živností připadlo 19 nově založených.

Graf 1: Vznik fyzických osob podnikatelů za prvních pět měsíců let 2017 – 2021

Zdroj: CRIF

„Za prvních pět měsíců letošního roku byl počet nových živnostníků jen o něco nižší, než jaký byl průměr ve stejném období v letech 2017 až 2019. Naopak počet zaniklých živností byl výrazně nižší a jejich čistý přírůstek naopak výrazně vyšší. Dá se však očekávat, že s ukončením vládních podpůrných opatření se bude zvyšovat i počet končících živnostníků, zatímco vývoj počtu nových podnikatelů se bude odvíjet od rychlosti obnovy ekonomického růstu. Můžeme proto očekávat, že celkový počet živnostníků se v dalším období bude zvyšovat pomaleji než dosud,“ dodává Věra Kameníčková.

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Analýzy a statistiky

Doporučujeme