ČSÚ: Celková důvěra v ekonomiku se mírně snížila

Souhrnný indikátor důvěry se meziměsíčně snížil o 0,5 bodu na hodnotu 97,6. Pokles důvěry byl zaznamenán mezi podnikateli i spotřebiteli.

Mezi podnikateli se důvěra snížila ve stavebnictví a také ve vybraných odvětvích služeb. „Ve stavebnictví byl v meziměsíčním srovnání zaznamenán především výraznější pokles poptávky po stavebních pracích,“ sdělil Jiří Obst, vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ. V odvětvích průmyslu a obchodu se naopak oproti lednu důvěra v ekonomiku zvýšila.

Podruhé v řadě poklesla důvěra spotřebitelů. „Spotřebitelé se obávají, že se zhorší jejich vlastní finanční situace a rovněž v posledních měsících výrazně sílí jejich obavy z růstu cen,“ dodal Jiří Obst.

V lednu 2020 došlo ke změně bazického období pro výpočet bazických indexů hodnocených v rychlé informaci ČSÚ. Průměr roku 2005 se změnil na dlouhodobý průměr celé časové řady, jenž představuje metodicky vhodnější základnu pro posuzování úrovně současného sentimentu. Dlouhodobý průměr se bude přepočítávat jednou ročně a to vždy v termínu publikování rychlé informace za leden. Pro rok 2020 bylo bazické období vypočteno jako průměr údajů za období 2003 až 2019.

Podrobnosti naleznete na stránkách ČSÚ.

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Analýzy a statistiky

Doporučujeme