ČSÚ: Pokles průmyslové produkce v srpnu pokračoval

Průmyslová produkce v srpnu meziročně reálně klesla o 1,7 %. Meziměsíčně byla vyšší o 0,2 %. Hodnota nových zakázek meziročně klesla o 4,2 %.

Průmyslová produkce v srpnu 2023 byla reálně meziměsíčně vyšší o 0,2 %. Meziročně klesla o 1,7 %. „Srpnové výsledky průmyslu byly velmi podobné těm červencovým. Většina odvětví zaznamenala meziroční pokles. Nejvíce k poklesu přispěla výroba elektřiny a plynu, kde se projevila zejména vyšší loňská srovnávací základna a dále výroba ostatních nekovových minerálních výrobků, zejména výroba stavebních hmot a skla,“ uvedl Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Ilustrační fotografie

Dvouciferný pokles produkce pokračoval v odvětví výroby základních kovů, hutnictví a slévárenství. Nejvyšší růstový příspěvek mělo odvětví výroba motorových vozidel, kde meziročně vzrostla jak výroba automobilů, tak jejich dílů. V odvětví výroby ostatních dopravních prostředků a zařízení se opět projevilo dokončení velkých dlouhodobých zakázek na kolejová vozidla.

„Na základním obrazu průmyslu se v srpnu nic nemění. Většina průmyslových odvětví se i nadále nachází v recesi. Kladně k meziročnímu růstu produkce přispívá jen několik odvětví. V srpnu dominantně motorová vozidla, ostatní dopravní prostředky a výroba elektrických zařízení. Naopak výrazný meziroční pokles produkce pokračoval v energeticky náročných odvětvích jako výroba základních kovů či ostatních nekovových minerálních výrobků. Nijak oslnivě na tom není přes léto ani strojírenství,“ uvádí analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

„Převážná část českého průmyslu se již řadu měsíců potýká s dopady předešlého zvýšení cen vstupů včetně mzdových nákladů, drahých cen energie v mezinárodním porovnávání a úbytkem zakázek, a to i v běžných cenách bez odečtení vlivu inflace. Slabá poptávka firmám neumožňuje plně promítnout vyšší náklady do cen svých produktů a naopak vytváří tlak na prodejní ceny. Výraznější zlepšení letos neočekáváme, neboť s podobnými problémy se potýkají i průmyslové podniky v eurozóně a zejména v Německu, jež je náš hlavní obchodní partner. To do jisté míry limituje i vývoz našich firem,“ komentuje Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky SP ČR.

Hodnota nových zakázek v běžných cenách v srpnu 2023 ve sledovaných odvětvích meziročně klesla o 4,2 %. Nové zakázky ze zahraničí se meziročně snížily o 3,4 %, tuzemské nové zakázky klesly o 5,5 %. 

Pokles zakázek

„Meziročně klesá hodnota nových zakázek již čtvrtý měsíc v řadě. Nejvýraznější podíl na tom měla odvětví výroby základních kovů, hutnictví a slévárenství a výroba chemických látek a přípravků. V srpnu se v porovnání s loňským rokem snížila hodnota nových zakázek v obou jmenovaných odvětvích téměř o pětinu,“ říká Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Zakázky naopak přibyly ve výrobě ostatních dopravních prostředků a zařízení, ve farmaceutickém průmyslu a výrobě elektrických zařízení. Ve výrobě motorových vozidel byla hodnota nových zakázek na prakticky stejné úrovni jako v minulém roce.

„Mnoho naděje do blízké budoucnosti pak nedává objem zakázek, které klesají dokonce i v nominálním vyjádření, natož v tom reálném, a špatné zprávy setrvale přicházejí z klíčového partnerského trhu v Německu. V letošních uplynulých osmi měsících český průmysl meziročně dosud zůstává zhruba na loňské úrovni a horší část roku má patrně teprve před sebou. Očekáváme tedy, že rok zakončí v červených číslech, patrně poblíž -2 %,“ komentuje statistiku ČSÚ hlavní ekonom Cyrrus Vít Hradil.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se v srpnu 2023 meziročně snížil o 2,0 % a jejich průměrná hrubá měsíční nominální mzda meziročně vzrostla o 9,0 %.

Podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v červenci 2023 v EU27 meziročně klesla o 2,4 %. Největší meziroční pokles zaznamenalo Bulharsko (o 11,5 %) a Estonsko (o 9,5 %). Český průmysl klesl o 2,8 %, výkon německého průmyslu se snížil o 2,5 %. Naopak nejvíce vzrostl dánský průmysl (o 5,7 %) a francouzský průmysl (o 2,8 %).  

Zdroj: ČSÚ. Doplněno o komentáře SP ČR a dalších ekonomů.

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Průmysl

Doporučujeme