Čtyři z pěti výrobních a logistických firem chtějí i letos zaměstnávat cizince

Plných 80 procent firem z oblasti výroby, automotive a logistiky zaměstnávalo v loňském roce pracovníky ze zahraničí. Dvě pětiny se zaměřovaly výhradně na občany Evropské unie. Zájem o nábor cizinců nepolevuje ani letos, stále ho však komplikují aktuální pravidla ekonomické migrace. Vyplývá to z aktuální analýzy personální agentury Grafton Recruitment.

Rok 2022 byl pro zahraniční nábor dalším komplikovaným rokem. Přesto přibližně třetina firem (37 %), které zaměstnávají zahraniční pracovníky, v roce 2022 jejich počet meziročně navýšila. Polovina zaměstnavatelů svůj zahraniční tým zachovala na stejné úrovni jako v roce 2021 a 12 % podniků počet zaměstnaných cizinců snížilo.

Ilustrační fotografie

Firmy z oblasti výroby, automotive a logistiky zaměstnávaly v loňském roce nejčastěji Ukrajince (55 %) a občany EU (40 %). Necelá desetina podniků pak zaměstnávala i pracovníky z Ruské federace, 6 % z Běloruska, 5 % z Kazachstánu a Srbska, 4 % Filipín, 3 % Indie a Moldavska, 1 % Nepálu a Lotyšska.

Průzkum byl zrealizován online dotazováním mezi HR manažery firem z oblasti výroby, automotive a logistiky v průběhu listopadu a prosince roku 2022. Celkem se do něj zapojili respondenti ze 487 firem ze všech regionů ČR.

Zájem je o Filipínce i lidi z postsovětských republik

Nejčastěji šlo o skladníky, dělníky ve výrobě, specializované techniky, operátory údržby, operátory CNC strojů, svářeče, slévače, kovoobráběče a řidiče vysokozdvižných vozíků. „Zájem o zahraniční pracovníky stále trvá. Firmy v současnosti cílí zejména na pracovníky ze zemí mimo EU, zájem je například o pracovníky z Filipín a postsovětských republik, jako je Gruzie, Moldávie, Kazachstán či Arménie,“ říká Martin Malo, ředitel Grafton Recruitment a Gi Group, a dodává: „Český trh by dokázal z těchto zemí přijmout desítky tisíc lidí, kteří jsou nám kulturně blízcí a s jejichž integrací do zdejšího pracovního prostředí máme velmi dobré zkušenosti. Bohužel širšímu náboru z těchto zemí stále brání aktuální pravidla ekonomické migrace. Podpora změny těchto pravidel je ze strany vlády jen minimální, a to i přesto, že lidé na trhu práce stále chybí a my víme, že i přes mírný růst nezaměstnanosti stále chybět budou.“ Podle zaměstnavatelů je zejména potřeba změnit předválečné kvóty, které trh práce až kriticky limitují.

Celkem pracuje v Česku na 700 tisíc cizinců

Pouze třetina firem, které zaměstnávají cizince, chce letos zůstat jen u náboru občanů z Evropské unie, zbytek se bude soustředit pracovníky z třetích zemí. Celkem v ČR podle posledních údajů ČSÚ pracuje zhruba 700 tisíc zahraničních zaměstnanců, celkový počet cizinců žijících v ČR pak dle MZV již překonal milionovou hranici. Většina (65 %) společností, které zaměstnávají zahraniční pracovníky, využívá k jejich oslovení a získání především vlastní zdroje, 35 % pak specializované agentury.

Tisková zpráva agentury Grafton Recruitment

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Analýzy a statistiky
• Oblasti podnikání: Automobilový průmysl | Doprava, logistika

Doporučujeme