Cvičte celý život. Projekt FITFAB Strong má za cíl zvednout lidi z gauče

Zvednout lidi z gauče a naučit je chápat pohyb jako přirozenou součást života. To je hlavním cílem zakladatelky projektu FITFAB Strong Andrey Voříškové.

Vystudovaná právnička je přesvědčená, že se jí podařilo dát dohromady tým lidí, který motivuje Čechy nazout tenisky a cvičit, „aby si zamilovali pohyb, aby si věřili a aby byli každý další den o něco lepší než včera“.

Andrea Voříšková Pavelcová

FITFAB Strong vznikl původně jako jeden měsíční program. „To nám ale nestačilo, a tak jsme od roku 2017 natočili již celkem devět fitness programů s více než 50 lekcemi,“ popisuje Andrea Voříšková.

Programy mají různou náročnost, své si ve videolekcích najdou začátečníci i pokročilí, lidé, kteří jsou zvyklí navštěvovat fitcentra i ti, kteří nejraději cvičí v pohodlí domova.

Nestačí chtít zhubnout. Nepodléhejte jednoduchým řešením

Andrea Voříšková vysvětluje, že je důležité přistupovat ke zdravému životnímu stylu udržitelně – najít si dlouhodobý cíl a nepodléhat jednoduchým řešením.

„Spousta lidí má nesprávnou motivaci, třeba chtějí jen zhubnout. Jenže to není úplně rychlý proces, nevidí výsledky hned, což je naopak demotivující. A navíc se pak stává, že když svého dílčího cíle dosáhnou, řeknou si, že mají splněno. Jiní zase hledají jednoduchá rychlá řešení, která i krátkodobě mohou fungovat, ale dlouhodobě je to neudržitelné,“ popisuje Voříšková v nové epizodě podcastu Podnikatelka Kateřiny Haring na Info.cz.

Aby nePrasklo. Křehkost skla kombinuje designérka s tvrdostí betonu

„Motivace lidí by měla být jednoduše v tom být dlouhodobě zdravější a mít silnější tělo. „Někomu sice jako motivace stačí to, že zhubne, ale to není správný přístup,“ myslí si Voříšková.

Mladá podnikatelka pořádá už mnoho let fitness a jógové víkendy, sportovní dny a přednáší o tom, jak kriticky přemýšlet nad zdravým životní stylem.  

On-line fitness projekt zdarma

FITFAB Strong je český on-line fitness projekt. Všechny jeho programy jsou dostupné nejen ke shlédnutí, ale i ke stažení zcela zdarma.

FITFAB Strong

Každý program obsahuje čtyři až šest lekcí a každá z nich je zaměřena na jinou svalovou partii. V programech Strong, Stronger a Strongest najdou lidé také taneční lekci a téměř ve všech i lekci jógy. Ke každému programu vydávají na fitfabstrong.cz plán ke stažení ve verzích MAX a MINI, který obsahuje měsíční rozvrh lekcí.

Během epidemie covid-19 Češi podle Andrey Voříškové zlenivěli, více nakupují on-line a tráví čas především doma na home-office.

Spouštěcí momentem pro rozjezd projektu FITFAB Strong přitom byly nápady jejích klientů. „Ráda poslouchám svoje sledující. Všechny moje nápady byly inspirovány někým, kdo mě delší dobu sleduje a komu přišlo na našem cvičení něco fajn,“ dodává podnikatelka.

Je dokázané, že cvičení a pohyb obecně bystří mozek, zlepšují paměť a pomáhají i se soustředěním. Jde tak bojovat s depresemi, úzkostmi a stresem. Když necvičíme technicky špatně, nejsou tam žádná negativa

Andrea Voříšková

Během epidemie lidem chyběly návštěvy fitness center. „Požadovali proto cvičení, která mohou absolvovat doma, a my jsme se jim snažili maximálně vyhovět,“ usmívá se.

Klineti mají podle ní falešné představy o zdravém životním stylu. Když člověk začne cvičit, nemusí držet dietu, naopak si musí přidávat další cvičení a ve formě se tímto způsobem udržovat dlouhodobě, popisuje.

„Lidé mají často pocit, že musejí něco dodržovat a nějak se hlídat, dokud nedosáhnou kýženého stavu, a pak to mohou zase vypustit , ale člověk by si měl nastavit udržitelný cíl, který zvládne po celý život. Měli byste se starat o to, abyste měli celý život přiměřený pohyb,“ doplňuje Voříšková.

jap

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Cestovní ruch, volný čas

Doporučujeme