Czech Space Coffee o spolupráci Japonska a České republiky

Na velvyslanectví se uskutečnilo první Czech Space Coffee, neformální setkání k diskuzi nad tématy spojenými s vesmírnými technologiemi a spoluprací mezi ČR a Japonskem v této oblasti.

Během setkání byl nejen představen český vesmírný průmysl, ale japonští hosté byli také pozváni na nadcházející Czech Space Week. Setkání, jehož se účastnili zástupci japonské aerospace asociace SJAC, japonské vesmírné agentury JAXA a vesmírné společnosti Warpspace, která je v úzkém kontaktu s českými firmami, uvedl velvyslanec Martin Tomčo.

Ilustrační fotografie

Velvyslanec připomněl nejen rostoucí roli ČR na tomto poli, kdy je Praha sídlem Agentury EU pro vesmírný program (EUSPA) a česko-japonskou meziuniverzitní spolupráci v družicích, ale také historicky silné postavení v dobývání vesmíru, kdy československý astronaut byl po USA a SSSR třetí národností ve vesmíru. Závěrem pozval zúčastněné na Czech Space Week.

Následně čestný předseda Czech Space Alliance Petr Bareš představil český vesmírný průmysl, jeho silné stránky, financování a podporu ze strany české vlády a také zapojení do projektů Evropské vesmírné agentury (ESA).

Digitrony slaví comeback. Český startup uspěl s technickou stavebnicí

Na něj navázal ekonomický diplomat Ondřej Svoboda, který přítomné podrobně informoval o Czech Space Week. Zdůrazněna byla část programu vztahující se k semináři o spolupráci s Indo-Pacifikem, jakožto geografické prioritě CZ PRES. Uvedena byla také pravidelná pražská konference k bezpečnostním otázkám vesmíru (PSSI Space Security Conference), která se naposledy konala v červnu 2022 v prostorách MZV. Setkání bylo zakončeno diskuzí k česko-japonské spolupráci ve vesmírných aktivitách.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Tokiu (Japonsko).

• Teritorium: Asie | Japonsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme