Americké investice v Česku prohlubují vzájemné vztahy

Spojené státy americké patří mezi největší země dle počtu realizovaných investic v České republice. Nejvíce investičních projektů je podle agentury CzechInvest zaměřeno na automobilový průmysl, strojírenství, letectví nebo vývoj softwaru.

Na prvním U.S. – Czech Business fóru, které pořádala v prvním květnovém týdnu Ambasáda Spojených států amerických na pražském Žofíně, představila agentura CzechInvest své služby zahraničním investorům.

Ilustrační fotografie

Díky americkým investičním projektům u nás vzniklo více než 45 tisíc pracovních míst. Zároveň se jedná o našeho strategického partnera i vzhledem k tomu, že hodnota obchodu stoupla za uplynulou dekádu o skoro 60 procent a jedná se o náš největší exportní trh mimo Evropu,“ uvedla ředitelka divize investic a zahraničních aktivit CzechInvest Eva Jungmannová.

Své příspěvky k podpoře vzájemných obchodních česko-amerických vztahů nebo komentáře k dění ve světě zde přednesli vedle ministra průmyslu a obchodu Josefa Síkely a prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého také například CEO Westinghouse Electric Corporation Patrick Fragman nebo bývalý ministr zahraničí a senátor Spojených států amerických John Kerry prostřednictvím videozáznamu.

CzechInvest loni podpořil dvojnásobek investičních projektů za 25 miliard

Investice za 103 miliard

Ministr Síkela se sešel také s Americko-českou komorou podnikatelů reprezentující zájmy amerických firem v ČR. Setkání se vedle 16 firem z obranného, leteckého, chemického, stavebního, farmaceutického, finančního, telekomunikačního a IT průmyslu účastnila i zástupkyně agentury CzechInvest Eva Jungmannová.

„Od založení agentury CzechInvest byly zprostředkovány investice v hodnotě více než 103 miliard korun, které mají pro naši ekonomiku přínos v jiném přístupu k inovacím, obchodu i podnikání. Mezi nejvýznamnějšími investory jsou například společnosti EATON, Red Hat, Honeywell a GE Aviation,“ dodává Eva Jungmannová.

Témata prezentací a panelových diskusí během fóra byla zaměřena na byznys v kontextu zmírňování dopadů na klima, cirkulární ekonomiku a energetiku. Celým dnem účastníky provázel Todd Jurkowski, Public Affairs Officer Ambasády Spojených států amerických.

• Oblasti podnikání: Investice

Doporučujeme