Další problém pro tuzemské firmy. Nájmy kvůli slabé koruně zdražují

Kvůli prudkému oslabení české koruny budou muset nájemci platit více.

Po silném propadu české koruny, která od poloviny února oslabila z 24,90 koruny za euro na zhruba 27,40 koruny, se proporcionálně zvýší platby tuzemských firem za pracovní prostory. Nájemní smlouvy zejména kancelářských budov jsou totiž vedeny v eurech. A není to případ jen Česka, podobné propady měn zažily v různé míře všechny země střední a východní Evropy.

Firmy přitom už v současnosti mají problémů až nad hlavu. Kvůli vládnímu nařízení musely zavřít maloobchodní centra, zastavil se turistický a zábavní průmysl či některé výrobní závody, takže řadě z nich výrazně klesly příjmy. Nepříjemné je to i pro pronajímatele, kteří zřejmě od některých nájemců nasmlouvané částky neuvidí.

Vláda minulý týden přišla s opatřením, že firmy, které jsou v nájmu a musely zavřít své provozy, budou moci požádat o odklad nájmu do konce června. Využít ho budou moci od 12. března. Na uhrazení splátek budou mít dva roky, do konce března 2022. Ministr průmysl Karel Havlíček přitom dodal, že pokud bude třeba, termíny budou prodlouženy o další tři měsíce.

Převzato z týdeníku Euro. Autor článku: Jiří Zatloukal

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Správa majetku, nemovitosti

Doporučujeme