Daň z nemovitých věcí: První složenky dorazí v těchto dnech do schránek poplatníků

Finanční správa už začala rozesílat celkem 3,3 milionu obálek se složenkami na zaplacení daně z nemovitých věcí na rok 2021 a informace pro placení daně z nemovitých věcí e-mailem, případně do datové schránky. Složenky by měly být poplatníkům doručeny do schránek nejpozději do 25. května letošního roku.

Lhůta pro zaplacení daně z nemovitých věcí (nebo její první splátky v případě, že je daň vyšší než 5 000 Kč) končí 31. května 2021. Poplatníci, kteří se neočekávaně dostali do finančních potíží, mohou situaci vyřešit podáním žádostí o posečkání daněRozhodnutí ministryně financí promíjí poplatek u těchto žádostí, pokud budou podány do 16. 8. 2021. S odložením platby je spojen úrok. O prominutí úroku jak z posečkané částky, tak i úroku za opožděnou platbu daně, můžete žádat ve stejné lhůtě bez správního poplatku. Prominutí úroku řeší pokyn č. GFŘ-D-44 ve spojení s pokynem č. GFŘ-D-47. Posečkání a prominutí jsou dvě samostatná řízení, proto je nutné poslat ke každému řízení vždy samostatnou žádost.

Nejvhodnějším způsobem jak zaplatit daň, je prostřednictvím bankovního převodu. „Všechny důležité údaje, které je možné využít pro platbu daně z nemovitých věcí, včetně QR kódu, jsou uvedeny na složence,“ dodává generální ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová.

Podrobnější informace k placení daně z nemovitých věcí naleznete na stránkách Finanční správy.

Seznam finančních úřadů dle jednotlivých krajů

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme