Daňových přiznání se do dubna vybralo o statisíce méně než loni

Finanční správa vybrala do 1. dubna, což je běžně nejzazší možný termín, necelých 1,4 milionu přiznání k dani z příjmů (DP). Oproti loňsku jde o znatelný pokles. Podnikatelé i firmy mají totiž díky opatřením vlády zavedeným kvůli koronaviru covid-19 možnost odevzdat DP bez sankcí až do 1. července.

Finanční správa informovala, že se k 1.4. vybralo 1 387 072 přiznání k dani z příjmů. Z toho je více než 206 tisíc DP od právnických osob. Jen během prvního dubnového dne splnilo svou povinnost 81 tisíc subjektů.

Znatelný pokles ve srovnání s minulým rokem způsobila epidemie koronaviru a následně přijatá vládní opatření. Loni bylo do dubna vybráno 2,04 milionu daňových přiznání (z toho 274 tisíc od právnických osob).

Nechoďte na úřady, žádá opět FS ČR

Fyzické i právnické osoby mohou nyní bez jakýchkoliv sankcí podat přiznání k dani z příjmů až do 1. 7. 2020 – a řada firem i živnostníků této výhody využila. Finanční správa znovu žádá poplatníky, aby během nouzového stavu omezili návštěvy úřadů na nutné minimum a v případě podání daňových přiznání zvolili jiný způsob jejich doručení.

Příslušné formuláře lze podat elektronicky prostřednictvím daňového portálu či datové schránky nebo
z dostupných zdrojů vytisknout a poslat poštou (vhodit do poštovní schránky).

„Pokud žádáte v rámci daňového přiznání o vrácení přeplatku, ujistěte se, že jste Vaše přiznání k dani
z příjmů fyzických osob podepsali na poslední straně daňového přiznání nejenom v prohlášení
o uvedených údajích, ale také v žádosti o vrácení přeplatku, která se nachází na úplném konci formuláře. Aby byla tato žádost platná, musí být také samostatně podepsána,“ vyzývají zástupci Finanční správy (FS ČR).

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Daně, účetnictví, pojištění

Doporučujeme