Dánská brána do Skandinávie je pro nákladní dopravu zachována

Dánsko uzavřelo v reakci na šíření covid-19 dočasně své hranice, a to s účinností od 14. března do 13. dubna 2020. Zachování zásobování je dánskými úřady vnímáno jako prioritní, omezení se tak týkají především osobní dopravy, kdy cizinci cestující do Dánska musí prokázat relevantní důvod pro svůj pobyt v zemi.

Dánsko je důležitým transportním koridorem pro celou Skandinávii. Umožněn je tak i nadále nejen export do Dánska a import z Dánska, ale také tranzit nákladní dopravy přes Dánsko do dalších severských zemí – Švédska, Norska a Finska. Vstup do Dánska bude povolen i těm řidičům, kteří jedou s prázdným vozidlem vyzvednout zboží. Na požádání musí ale předložit dokumenty o přepravě, což je nicméně běžná praxe. Povolena je i kabotáž zahraničních firem v Dánsku.

Na řidiče pracující v mezinárodní nákladní dopravě se nevztahuje požadavek na podstoupení 14denní karantény, a to ani při cestě ze státu označeného dánskými úřady v tomto smyslu za rizikový.

Namátkové kontroly

Řidiči nákladních automobilů se musí nicméně připravit na namátkové hraniční kontroly, při kterých jsou povinni předložit běžně požadované přepravní doklady, kterými prokážou účel své cesty do Dánska nebo přes Dánsko.

Na německo-dánské pozemní hranici jsou v současné době otevřené jen tři silniční přechody z celkových třinácti, a to přechod Sæd v západní části jižního Jutska a přechody Kruså a Frøslev ve východní části jižního Jutska, kde je podle zkušeností policie nejsilnější provoz z hlediska náklady dopravy.

Vytautas Kielaitis / Shutterstock.com

Řidičům je doporučován zejména dálniční přechod u města Frøslev, kde byl pro nákladní dopravu vyhrazen jeden pruh, aby nedocházelo k velkým prodlevám. Nákladní automobily tak mohou projíždět přes hranice plynule oběma směry.

Trajekty fungují

Trajektová přeprava na hranici mezi Německem a Dánskem (trasy Puttgarden – Rødby a Rostock – Gedser) a mezi Dánskem a Švédskem (Helsingør – Helsingborg, Grenå – Halmstad a Frederikshavn – Göteborg) není pro nákladní dopravu omezena, mohou se ale vyskytnout dočasné změny v plavebních plánech či zpoždění.

Přepravní společnosti nicméně apelují na firmy, aby nevysílaly řidiče, kteří navštívili země, na které se vztahuje karanténa, a existuje tudíž vyšší riziko přenosu nákazy. Více informací pro řidiče na stránkách Scandlines a Stena Line. Trasa Kodaň – Oslo byla pro osobní dopravu pozastavena, nicméně nákladní přeprava funguje s určitými omezeními. Řidiči musí při příjezdu do terminálu vyplnit prohlášení o nákladu a o zdravotním stavu.

Veškerá přijatá opatření se zároveň vztahují na dánská samosprávná území – Grónsko a Faerské ostrovy. Není možné vyloučit, že opatření se budou do budoucna měnit, zejména co se týče doby jejich trvání.

Další informace týkající se vstupu do Dánska a pobytu v Dánsku jsou dostupné na stránkách dánské policie, případně na zvláštní horké lince policie na čísle +45 7020 0233.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Kodani (Dánsko). Autorka: Markéta Din.

Další informace hledejte na www.businessinfo.cz/koronavirus

• Teritorium: Dánsko
• Oblasti podnikání: Doprava, logistika

Doporučujeme