Dánská firma dodá nabíjecí stanice pro realitního investora. Šanci mají i Češi

Jeden ze dvou hlavních hráčů na dánském poli elektromobility, společnost Clever, uzavřela velmi lukrativní dohodu s penzijním fondem PFA.

Ten je největším dánským realitním investorem a vlastní více než 5000 bytů a 80 kancelářských nemovitostí po celém Dánsku. Příležitosti v tomto oboru se rýsují i českým firmám.

Ilustrační fotografie

Dohoda, jež počítá s 1400 nabíjecími místy, která má Clever vybudovat do konce roku 2025, je tak dosud největším kontraktem v oblasti elektromobility v Dánsku. Předpokládaný rozsah prací v poměrně velmi krátkém časovém rámci znamená příležitost pro české firmy, které se mohou stát významnými subdodavateli potřebných technologií a komponent.

Clever na základě dohody uvede v provoz dobíjecí místa v komerčních a rezidenčních nemovitostech ve vlastnictví penzijní společnosti PFA v Kodani, Aarhusu, Odense, Vejle, Hillerødu a dalších městech. PFA Real Estate pak deklaruje, že 15 % všech parkovacích míst v jeho nemovitostech bude v budoucnu vyčleněno pro elektromobily.

Refork je Vizionářem roku 2022. Jak začal příběh startupu, který vyvinul alternativu za plasty?

Společnost Clever bude na základě dohody zodpovídat za komplexní balík služeb od instalace, přes zajištění každodenního provozu až po následný servis nabíjecích boxů v nemovitostech PFA. Jakkoliv dohoda předpokládá, že většina kapacity dobíjecích míst bude vyhrazena pro nájemce v komerčních objektech PFA, nevyužité kapacity dobíjecích míst budou zpřístupněny veřejnosti.

Elektromobily v současné době tvoří 3,5 % dánského vozového parku, jejich poměr ovšem strmě roste a elektromobilita tak představuje stále významnější příležitost pro české exportéry, především výrobce elektromobilů, producenty komponent nabíjecích stanic či dodavatele nezbytných IT řešení.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Kodani (Dánsko). Autor: Oto Weniger, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Dánsko | Evropa | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Automobilový průmysl

Doporučujeme