Dánské projekty energetických ostrovů jsou příležitostí i pro české firmy

Dánsko chce vybudovat dva energetické ostrovy v Severním a Baltském moři, jež zajistí produkci elektrické energie z obnovitelných zdrojů pro výrobu zeleného vodíku.

Plány představují významnou příležitost také pro české firmy, které nabízejí potřebné technologie a komponenty. Dánská vláda díky široké podpoře parlamentních stran rozhodla o vytvoření dvou energetických ostrovů – umělého ostrova VindØ v Severním moři asi 100 km západně od pobřeží Jutského poloostrova a v Baltském moři pak o využití přírodního ostrova Bornolm u švédských břehů.

Ilustrační fotografie

Oba ostrovy poskytnou technologické zázemí obřím větrným farmám na moři, přičemž v první fázi se počítá s výstavbou více než 200 turbín a s produkcí 5 GW elektrické energie, jež má postupně narůst až na 12 GW.

Elektrická energie získaná z větrných turbín v Severním moři bude nejen zásobovat přilehlé pobřežní oblasti Dánska, Německa a dalších států, ale bude se využívat i k produkci „zeleného“ vodíku, tedy vodíku vyrobeného čistě z obnovitelných zdrojů. Ten poslouží jako bezemisní palivo pro lodní, leteckou a silniční nákladní dopravu či pro těžký průmysl.

ExportMag.cz: Česká firma uspěla v Turecku s dodávkami pro plynovody

Projekty energetických ostrovů, jež jsou svého druhu „výstavní skříní“ dánského neziskového sdružení State of Green, zastřešujícího dánské inovativní firmy a projekty v oblasti zelené tranzice, jsou bezesporu příležitostí také pro české firmy. Ty mají podle našich zkušeností rozhodně co nabídnout, ať už se jedná o unikátní schopnosti v oblasti produkce a skladování vodíku (nádrže, ventily), nezbytná IT řešení či výkonné drony pro monitoring a zajištění bezpečnosti projektů.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Kodani (Dánsko). Autor: Oto Weniger, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Dánsko | Evropa | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme