Dánsko posiluje své obranné schopnosti, v zemi se prezentovaly i české firmy

Dánsko si v souvislosti s napjatou bezpečnostně-politickou situací v Evropě plně uvědomuje, že členství v Severoatlantické alianci samo o sobě k zajištění dánské bezpečnosti nestačí.

Země proto podrobila důkladnému rozboru vlastní obranné schopnosti a výsledkem jsou ambiciózní plány na jejich rozvoj. To se plně odrazilo také na podobě letošních průmyslových dnů Dánské akviziční a logistické organizace (DALO), podřízené ministerstvu obrany. Akce se na konci srpna zúčastnily i české firmy.

Ilustrační fotografie

Průmyslové dny Dánské akviziční a logistické organizace ministerstva obrany jsou jedinou příležitostí k přímému oslovení rozhodovatelů ve vztahu k obranným akvizicím a trojice českých firem ji beze zbytku využila.

Český obranný a bezpečnostní průmysl na letošním ročníku reprezentovaly tři společnosti: ANV Knives, výrobce unikátních a zakázkových nožů ze švédské oceli, Sellier & Bellot, nejstarší výrobce střeliva do ručních zbraní, a SVOS, výrobce pancéřovaných vozidel a balistického skla. Zatímco pro ANV Knives byly průmyslové dny DALO první zkušeností s dánským ministerstvem obrany, další dvě společnosti nejsou pro DALO žádnou neznámou díky jejich úspěchu ve vyhlášených tendrech.

ExportMag.cz: Digitrony slaví comeback. Český startup uspěl s technickou stavebnicí

Uvedené společnosti ovšem zjevně nebyly jedinými českými zástupci v Ballerupu. Z češtiny, která na výstavišti mezi účastníky tu a tam zazněla, bylo zřejmé, že řada firem se rozhodla vyslyšet výzvu Velvyslanectví ČR v Kodani a na akci se registrovali alespoň jako návštěvníci s cílem získat bližší představu o akci a jejím potenciálním přínosu pro firmy při pronikání na dánský trh.

Průmyslové dny DALO

Průmyslové dny DALO, které se již tradičně konaly na kodaňském předměstí Ballerup, se díky letošní rekordní účasti více než 440 vystavovatelů a téměř 6 000 návštěvníků staly největší akcí svého druhu v celém severském regionu. Ve dvou vnitřních a v rozsáhlé venkovní expozici výrobci, kteří mají zájem uspět v zakázkách dánského ministerstva obrany, představili svou produkci z oblasti nejen vojenské techniky a vybavení či výstroje, ale též spojení a komunikace, úpravy vody či alternativních zdrojů energie.

Český obranný a bezpečnostní průmysl má dánským ozbrojeným silám bezesporu stále co nabídnout. Zástupce Velvyslanectví ČR v Kodani spolu s vedoucí zahraniční kanceláře agentury CzechTrade s působností pro Skandinávii, kteří se akce rovněž zúčastnili, proto ve snaze rozšířit počet českých vystavovatelů na příštím ročníku průmyslových dnů DALO, jenž se uskuteční opět za rok ve stejném období a na stejném místě, již nyní zvažují možnosti koordinovaného postupu napříč resorty zahraničních věcí, obrany a průmyslu a obchodu.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Kodani (Dánsko). Autor: Oto Weniger, zástupce velvyslance.

• Teritorium: Dánsko | Evropa | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Obranný průmysl

Doporučujeme