Definice pro tvrzení „zdravé“ potraviny v USA

Americký úřad pro potraviny a léčiva (FDA) vydal dne 29. září pokyny pro tvrzení na obalu, že jde o „zdravou“ potravinu. Záměrem je uceleným způsobem kodifikovat toto tvrzení, které spotřebitel jednoznačně přijme a bude chápat tak, že je produkt vhodný pro zdraví.

Historie tohoto předpisu se datuje do roku 2017, kde se na veřejném slyšení k tomuto tématu celá řada odborníků na výživu, lékařů i zástupců byznysu shodla na tom, že „zdravé potraviny“ nemají jednotnou definici.

Ilustrační fotografie

V případě potravin je totiž třeba vzít v potaz řadu aspektů týkající se zpracování, složení nebo způsobu konzumace. Šest let tak Úřadu trvala příprava pravidel, které definují různé druhy potravin a nápojů z pohledu plnění definice „zdravé“.

Jde o poměrně složitou disciplínu, neboť výroba potravin je vysoce komplexním systémem. Podle nových pokynů musí mít potravina s označením „zdravá“ obsah ekvivalentu porce ovoce, zeleniny, obilovin, mléčných výrobků nebo bílkovin tak, jak je uvedeno ve výživových doporučeních pro Američany. Tvrzení může být automaticky uvedeno u čerstvého ovoce a zeleniny. Pro různé druhy zpracovaných výrobků je k dispozici stupnice, která obsahuje nutriční požadavky a procentuální limity pro doporučený denní příjem přidaných cukrů, sodíku a nasycených tuků.

Revoluce proti plastům. Startup Refork vyvinul rozložitelné příbory

Tato definice zdravého stravování bere v úvahu různé aspekty a způsoby, jakými se Američané stravují. Obvykle jde o tři jídla a jednu svačinu, definice tedy bere v úvahu čtyři příležitosti ke konzumaci jídla. A některé produkty definuje jako „zdravé“ ze své podstaty – čerstvé ovoce a zeleninu nebo vodu. Zdůrazňuje také některé výrobky s nižším obsahem tuků, přičemž za „zdravé“ považuje nízkotučné či odtučněné mléčné produkty nebo vejce, semena a ořechy.

Příslušné pokyny FDA lze nalézt na webu FDA. Předmětný předpis ještě není finálním zněním, ale je publikován k případným připomínkám ve lhůtě 90 dní.

Autor: Petr Ježek, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Oblasti podnikání: Maloobchod | Obchod | Potravinářský průmysl

Doporučujeme