Dekonta se v Kuvajtu zúčastní největšího světového projektu dekontaminace

Česká společnost Dekonta se bude v Kuvajtu podílet na dekontaminaci ropou znečištěné půdy po irácké invazi.

Na začátku března podepsala státní Kuvajtská ropná společnost KOC (Kuwait Oil Company) se třemi vybranými dodavateli smlouvy na realizaci největšího dekontaminačního projektu na světě. Uspěla i Dekonta.

Ilustrační fotografie

V rámci největšího dekontaminačního projektu má být sanováno celkem 8,34 milionu metrů krychlových půdy masivně znečištěné v době irácké invaze. Projekt je rozdělen do tří částí. Jedním z vybraných dodavatelů je sdružení tvořené kuvajtskou Al-Sayer/Enshaat a českou společností Dekonta, která disponuje unikátními sanačními technologiemi a má rozsáhlé zkušenosti s realizací mezinárodních projektů.

Digitrony slaví comeback. Český startup uspěl s technickou stavebnicí

V rámci programu odstraňování ekologických škod způsobených iráckou invazí, který v Kuvajtu pokračuje již řadu let, se jedná o další fázi sanace ropou znečištěné půdy. Hlavním zdrojem této kontaminace byly úniky ropy, ke kterým došlo po zapálení 727 ropných vrtů a vypuštění zásobníků ropy ustupující iráckou armádou v průběhu první války v Perském zálivu (1990–1991). Přestože poslední hořící vrt se podařilo uhasit 6. listopadu 1991 a od válečné ekologické katastrofy uplynulo již 32 let, sanace znečištěné půdy stále pokračuje a stojí značné finanční prostředky.

Náklady sanačních projektů jsou hrazeny z kuvajtského programu nápravy životního prostředí (Kuwait Environmental Remediation Program), což je největší program svého druhu na světě. Významná část jeho finančních zdrojů pochází z reparací, které Kuvajtu musel zaplatit Irák prostřednictvím Kompenzační komise OSN, a to právě s cílem financovat nápravu škod na životním prostředí, která byla způsobena iráckou invazí.

V budoucnu mají být realizovány ještě další čtyři projekty. Celková hodnota všech tří aktuálně podepsaných kontraktů činí 460 milionů dolarů. Práce budou prováděny v jižním Kuvajtu a jejich předmětem bude zejména odtěžba, přeprava a sanace kontaminovaných zemin (odtud označení SKETR-2  – South Kuwait Excavation, Transportation and Remediation).

Ilustrační fotografie

Inovativní přístupy české firmy

Česká společnost Dekonta, která ve sdružení s firmou al Sayer/Enshaat bude provádět čištění zemin v zóně A projektu SKETR-2, je nositelem technologického řešení, které bylo několik měsíců testováno v náročných místních podmínkách.

Firma využívá komplexní sanační přístup založený na kombinaci biotechnologických a fyzikálně-separačních metod, který umožňuje dosáhnout požadovaných cílů sanace ekologicky udržitelným a ekonomicky výhodným způsobem. Své inovativní přístupy již v minulosti uplatnila při úspěšném řešení náročných zakázek v Evropě, Asii, Africe i Jižní Americe.

Dodavateli vybranými k realizaci zbývajících dvou částí projektu SKETR-2 (sektory B a C) jsou sdružení kuvajtských společností Al-Sayer Construction Company a Alghanim International Company a čínská společnost The Contractor Company. Dohled nad realizací projektu zajišťuje Kuwait Oil Company (KOC).

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Kuvajtu (Kuvajt). Autorka: Tereza Valášková, ekonomická diplomatka.

• Teritorium: Asie | Kuvajt | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Voda, odpady a životní prostředí

Doporučujeme