Desetina firem uzavřela výrobu, polovina nechce propouštět

Už více než měsíc ovlivňuje průmyslovou výrobu v Česku krize kvůli šíření nového typu koronaviru. Firmy se s nastalou mimořádnou situací vypořádávají různě. Desetina jich musela zcela uzavřít výrobu, téměř třetina podniků hlásí snížení produkce o více než 20 procent.

Vyplynulo to z bleskového průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR, kterého se 2. a 3. dubna zúčastnilo 148 průmyslových podniků.

Velká část společností zatím nechce propouštět zaměstnance a čeká na rozjezd kurzarbeitu. Přes 70 procent podniků ale zároveň nepovažuje vládou dosud přijatá opatření proti zmírnění ekonomických dopadů krize za dostatečná.

I přes mimořádně složitou ekonomickou situaci firmy zatím propouštět nechtějí. Téměř polovina podniků se zaměstnanců nezbavuje ani to neplánuje, víc než třetina firem v průzkumu uvedla, že čeká na podmínky a rozjezd kurzarbeitu, který začal fungovat v pondělí.

„Přestože firmám klesají zakázky, nepropouštějí. Zaměstnavatelé vědí, že by po krizi dokázali lidi jen těžko znovu získat. Měli by problém opět najít především kvalifikované zaměstnance. Tato situace ale nevydrží dlouho, protože výrobcům chybí zakázky a kvůli tomu budou mít problémy například se mzdami. To, co už vláda schválila a rozjíždí, proto musí fungovat tak, aby se k podnikům finanční pomoc opravdu dostala v řádu dnů,“ říká prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Kurzarbeit chce využít drtivá většina

V pondělí začal fungovat program Antivirus, k jehož zavedení Svaz průmyslu vládu dlouhodobě vyzýval. Využít kurzarbeit, tedy kompenzaci mzdových nákladů pomocí programu Antivirus, plánuje 76 % průmyslových podniků.

„Průzkum potvrzuje, že jsme za kurzarbeit jako nástroj pomoci firmám ve Svazu průmyslu bojovali správně. Firmy o něj mají zájem. Je proto důležité, aby ho mohly využívat alespoň po dobu šesti měsíců, jinak pro ně nebude mít správný význam. Zároveň požadujeme, aby vláda rozšířila program i pro nepřetržité provozy, které nelze odstavit, i když mají pokles poptávky,“ upozorňuje Jaroslav Hanák.

Firmy už se také potýkají se zhoršující se platební morálkou. Třetina podniků v šetření uvedla, že jim odběratelé platí po lhůtách splatnosti. Kvůli této situaci hrozí více než čtvrtině společností (v příštích dvou měsících) druhotná platební neschopnost. Více než 40 % firem v šetření také uvedlo, že očekává meziroční pokles zakázek za duben a květen nejméně o 20 procent.

Shovívavost bank?

„Pozitivní ovšem je, že banky své chování vůči firmám nepřitvrzují. Přes tři čtvrtiny zaměstnavatelů změnu v chování bank nezaznamenaly, patnáct procent podniků dokonce hlásí vstřícné chování bank. Finanční správa firmy také zbytečně nezatěžuje,“ doplňuje prezident Svazu průmyslu a dopravy.

Kvůli opatřením proti šíření nového typu koronaviru musela skoro třetina tuzemských firem snížit výrobu o více než 20 procent, desetina pak musela své provozy uzavřít úplně. Přes čtvrtinu průmyslových podniků ale výrobu neomezuje a ani to neplánuje.

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme