Zdroj: CzechTrade

Designérem roku je duo Lexová & Smetana. Sedací nábytek vytvořili s dotací na rozvoj designu

V sedmnáctém ročníku cen Czech Grand Design převzala prestižní designérské ocenění Tereza Lexová a Štěpán Smetana. Duo vytvořilo designovou kolekci sedacího nábytku pro firmu Polstrin.

Autoři využili dotačního programu Design pro konkurenceschopnost agentury CzechTrade, který firmám nabízí spolupráci s profesionály z Adresáře designérů CzechTrade. „Díky širokému spektru designérů, kteří jsou registrovaní v našem adresáři, se mohou české firmy spojit se zkušenými profesionály v oblasti produktového a průmyslového designu. Vizuální stránka je pro značku velmi důležitá a těší nás, že si to české firmy uvědomují a mají o služby profesionálů zájem,“ říká Radomil Doležal, generální ředitel CzechTrade.

Designový nábytek Polstrin kombinuje eleganci a pohodlí.

Firma Polstrin byla na vyhlášení cen skloňována celkem dvakrát a v kategorii Výrobce roku se umístila na druhém místě. „Spolupráce s profesionály jako je Tereza Lexová a Štěpán Smetana byla, věřím, obohacující pro obě strany. Jejich absolutní vítězství je výhrou i pro nás, jaké šikovné designéry jsme si z Adresáře designérů CzechTrade pro náš produkt vybrali. Moc se těším na naše další společné kroky,“ říká Ondřej Pacák, jednatel firmy Polstrin.

Navazující výzva Design Credits nabízí až dvousettisícové dotace

Výzva k iniciativě Design Credits, která je součástí komponenty Národního plánu obnovy Ministerstva kultury České republiky, nabízí dotaci podnikům orientovaným na průmyslovou či řemeslnou výrobu až do výše 200 tisíc korun. Na rok 2023 je v rámci výzvy alokováno 10 milionů korun.

Přečtěte si více o podpoře designu v rámci iniciativy Design Credit

„Designéři pomohou malým a středním podnikům reagovat na požadavky trhu a tím podpořit jejich konkurenceschopnost, posílit exportní připravenost a významně zvýšit hodnotu jejich značky. Jedná se o společný tvůrčí proces firmy a produktového designéra, který povede k zefektivnění vzhledu nebo funkčnosti vlastního produktu,“ říká Zuzana Sedmerová, vedoucí Design Centra CzechTrade, které výzvu společně s Ministerstvem kultury zastřešuje. Malé a střední podniky mohou podat žádost o dotace v dotačním portálu Ministerstva kultury do 31. července 2023.

Adresář designérů CzechTrade je seznam profesionálů a umělců, poskytujících poradenské služby z oblasti designu. Agentura CzechTrade zprostředkovává kontakty na dodavatele designérských služeb českým firmám, které potřebují pomoct s inovací designu produktů. Prostřednictvím adresáře propaguje CzechTrade registrované designéry také v zahraničí. Profesionální designéři se do Adresáře designérů CzechTrade mohou průběžně registrovat zdarma.

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme