Desítky miliard dolarů na investice v Kalifornii příležitostí i pro české firmy

Infrastrukturní balíček ve výši 1,2 bilionu dolarů, který americký Kongres schválil začátkem listopadu, staví na bezprecedentních investicích Kalifornie do modernizace státu.

Během pěti let přinesou nové federální investice do kalifornské infrastruktury miliardy dolarů, které se dotknou všeho od mostů a silnic až po širokopásmový přistup k internetu, vodní a energetické systémy. Investice urychlí zejména projekty zabývající se změnou klimatu, ale dotknou se také třeba posílení pracovního práva a ochrany soukromí.

Ilustrační fotografie

Investice urychlí zejména projekty zabývající se změnou klimatu. Nejedná se tedy jenom o stavby silnic, dálnic a mostů. Bidenova administrativa rozšířila definici infrastruktury tak, aby zahrnovala i prostředky k boji proti globálnímu oteplování, ale také třeba k posílení pracovního práva a ochrany soukromí, k přípravě na příští pandemii (nebo pandemie) a k zastavení daňových podvodů. Proto některá ustanovení zákona popisuje jako „lidskou infrastrukturu“.

Kalifornie jako největší stát USA získá logicky též největší podíl na většině plánovaných výdajů. Během pěti let by Kalifornie mohla očekávat 25,3 miliardy dolarů na výstavbu dálnic a 4,2 miliardy dolarů na výměnu a opravy mostů. Odhadem 1 500 mostů a 14 000 mil kalifornských dálnic je podle Bílého domu ve špatném stavu.

Stát se také může ucházet o peníze z investičního fondu ve výši 28,5 miliardy dolarů na ekonomicky významné projekty. Dalších 1,5 miliardy by mělo pomoct zlepšení kalifornských letišť. Jde tedy o široké spektrum, kam tyto prostředky budou směřovat.

Investice do veřejné dopravy ve výši 9,45 miliardy dolarů by měly pomoc Kalifornii zlepšit možnosti veřejné dopravy v celém státě. Zdá se, že toto úsilí je též zaměřeno na posílení počtu cestujících ve veřejné dopravě, autobusech a na železnici. Podle ministerstva dopravy v současnosti využívá veřejnou dopravu při cestě do práce pouze 5 % dojíždějících v Kalifornii, což přináší řadu problémů.

Další investice se také zaměří na opatření přinášející zmírňování změny klimatu, odolnost, spravedlnost a bezpečnost pro všechny uživatele dopravní infrastruktury, včetně cyklistů a chodců. Z prostředků by mohl profitovat i nedokončený projet vysokorychlostní železnice mezi San Franciskem a Los Angeles a obecně tranzit vázaný na lokality s cenově dostupnějším bydlením.

Na rozšíření sítě nabíjecích stanic plug-in pro elektromobily po celém státě by mělo být Kalifornii poskytnuto 384 milionů dolarů. Návrh zákona přiděluje 3 miliardy dolarů na nahrazení těžkých vozidel poháněných plynem elektrickými vozidly a 3,5 miliardy dolarů na snížení znečištění ovzduší v okolí přístavů – což je zjevně hlavní problém pro jižní Kalifornii, kde čtvrti sousedící s přístavy Los Angeles a Long Beach trpí škodlivými emisemi z plavidel, nákladních automobilů a železnic po celá desetiletí.

Ilustrační fotografie

Více než 80 milionů dolarů v příštích pěti letech bude financovat projekty, které by mohly působit preventivně proti požárům a dalším přírodním katastrofám na západě Spojených států. Počítá se i s obnovou spálených pozemků, prevencí požárů zažehnutých inženýrskými sítěmi a jejich zpevnění proti extrémním povětrnostním jevům.

Prostředky budou také určeny k budování systému na recyklaci vody a projektů na skladování podzemních vod. Dalších 3,5 miliardy dolarů by mělo pomoci k odstranění olověných potrubí a podnikání dalších kroků ke zlepšení kvality pitné vody.

Kalifornie také obdrží minimálně 100 milionů dolarů na rozšíření širokopásmového přístupu k internetu. Jejím cílem je snížit cenu, kterou domácnosti platí za tyto služby tím, že vyžaduje, aby příjemci federálního financování nabízeli levný cenově dostupný plán, vytvářením transparentnosti cen a posílením hospodářské soutěže v oblastech, kde stávající poskytovatelé nenabízí odpovídající služby. Očekává se, že stát dostane také dalších 40 milionů dolarů na ochranu proti kybernetickým útokům, jako je např. ransomware.

Schválený infrastrukturní balíček bezprecedentního rozsahu by mohl být i přes striktní omezení související s vymáháním zákona Buy American Act příležitostí pro zahraniční firmy, včetně těch českých.

Informace poskytnuta Generálním konzulátem České republiky v Los Angeles (Spojené státy americké).

Doporučujeme