Desítky tisíc OSVČ končí s podnikáním. Důvodem jsou především povinné datovky

Podle předběžných údajů zrušilo letos v únoru živnost 78 042 podnikatelů, což je téměř shodný počet jako za celý loňský rok, kdy podnikání ukončilo 80 163 osob samostatně výdělečně činných (OSVČ).

Od začátku roku 2023 počet ukončených živností přesáhl rekordních 95 000. Důvodem je především povinné zavedení datových schránek a s tím spojené povinnosti. 

Ilustrační obrázek

Částečně se na negativním vývoji podepsala i vysoká inflace a rychle rostoucí ceny vstupů, které už od loňského roku přidělávají podnikatelům i firmám problémy.

Nových podnikatelů nicméně za první dva měsíce letošního roku přibylo 15 137, o 13 procent víc než loni. Informace zveřejnila v březnu poradenská společnost Dun & Bradstreet.

Čísla nicméně analytiky strašit nemusejí. Podnikání totiž ukončují především ty OSVČ, které reálně nepodnikají a dosud měly živnostenské oprávnění. Povinná elektronická komunikace s úřady nutí podnikatele živnost ukončit, aby nemuseli používat datové schránky.

Živnostníků ubývá, v listopadu skončilo s podnikáním třikrát víc OSVČ než loni

„Masivní rušení živností nepolevuje a počty fyzických osob – podnikatelů, kteří se rozhodli skoncovat s podnikáním lámou historické rekordy. Celkový počet registrovaných podnikatelů v ČR se letos snížil o víc než 87 tisíc,“ shrnuje analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová

Přechod do šedé zóny?

Potvrzuje ale, že živnostenská oprávnění ruší ve větší míře „spící“ podnikatelé, kteří reálně nepodnikají. „Fyzické osoby, které používaly podnikání na živnostenský list jako legální formu přivýdělku, budou volit jiné možnosti, jako jsou například dohody o práci vykonávané mimo pracovní poměr nebo přejdou do šedé zóny,“ dodává Petra Štěpánová.

To, že v Česku ubývá OSVČ daleko rychlejším tempem než obvykle, si všimli analytici už loni na podzim. „Výrazný nárůst zániků živností pozorujeme celý podzim. Ačkoli do září to bylo průměrně okolo 4,5 tisíce případů, v říjnu to bylo již 7,8 tisíce a v listopadu dokonce 11 tisíc. Je pravděpodobné, že se zde již projevuje nepříznivá ekonomická situace a navýšení většiny podnikatelských nákladů. Za velkým nárůstem zániků stojí zejména odvětví obchodu, kde letos ke konci listopadu ukončilo činnost o osm tisíc živnostníků více než loni,“ uvedla loni v prosinci analytička společnosti CRIF Věra Kameníčková.

Nepříznivý trend zřejmě s ukončením povinného zavádění datových schránek (do konce března 2023) neskončí a podnikatelů bude dále ubývat rychleji než v předchozích letech. Nejčastějšími předměty činnosti v případě rušených živností jsou letos zatím velkoobchod a maloobchod, výstavba budov a stravování.

S využitím tiskové zprávy Dun & Bradstreet

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme