Digitální komiksová revoluce Nanits Universe

S pojmem digitalizace úzce souvisí spojení „nová média“. Každý z nás si pod tímto názvem představí internet a s ním související sociální sítě, videa, gify aj. Novými médii však mohou být i „stará“ média (noviny, fotky aj.), která byla digitalizovaná – převedená do nul a jedniček.



Jedním ze zajímavých českých projektů z oboru tradičních nových médií je startup Nanits Universe, který před třemi lety založili dva komiksoví nadšenci Robert Kaločai a Michael Petrus. Ti vytvořili zcela unikátní intuitivní platformu, která s komiksem originálním způsobem pracuje a posouvá celý obor na zcela novou úroveň.

Platforma, kterou autoři vytvořili, byla prvotně vyvinuta k publikaci pouze vlastního digitálního komiksu. Postupně ale umožnila i jednoduché převedení klasického tištěného komiksu do poutavé digitální podoby a nabídla tak v této verzi i „něco“ víc, než tomu bylo doposud.

Autoři sami uvádí, že jejich cílem není „přetáhnout“ lidi od papíru k digitálu, ale ukázat, že i virtuální pojetí komiksu může být skvělé a rozhodně má co nabídnout. Z toho důvodu vznikl Nanits Universe a s ním i revoluční nástroje pro vytváření, publikaci a čtení komiksů. Základní principy tvorby komiksu zůstávají stejné, ale moderní technologie umožnily autorům posunout komiks a jeho vnímání o dva sedmimílové kroky dál.

Vizí je, aby se naše forma čtení stala standardem v digitálním komiksu ve světě.
A aby pomohla autorům prodávat své komiksy po celém světě
za férových podmínek a s odpovídajícím servisem, což se zatím neděje.

V čem je tedy Nanits Universe tak unikátní? Prvním z nových prvků jsou paralaxové (3D) efekty. Ty jsou velmi příjemné pro oko a dodávají jednotlivým obrazům hloubku. Dále pak autoři odstranili listování. Místo otáčení stránek čtenář pouze scrolluje na svém chytrém telefonu nebo tabletu a může si tak plynule užívat příběh bez jakýchkoliv rušivých vlivů.

Odstranění stránek a s tím související plynulé přecházení z obrazu do obrazu má i další výhody – vytváří zdánlivý pohyb komiksu a poskytuje jiné vnímání plynutí času. Ještě intenzivnější zážitek z příběhu zajišťuje pro každý komiks originálně složená hudba, která příběhům dodává patřičnou atmosféru a čtenář si může připadat, jako když sleduje film. Hudba navíc nezůstává stále stejná, ale přirozeně a nenásilně se mění podle toho, v jaké části příběhu se čtenář zrovna nachází.

Digitální platforma není určená jen pro čtenáře, ale také pro tvůrce či vydavatelství. Tým Nanits se pak postará o převod papírových komiksů do digitální podoby, komponování hudby či překlad do dalších světových jazyků pro lepší šíření po mezinárodním trhu.

Komiksová sága

Produktem Nanits Universe je samostatná komiksová sága Nanits Chronicles. Příběh se odehrává v budoucnosti, kdy svět funguje podle zcela jiných pravidel, než jak tomu bylo dříve. Lidstvo bylo zachráněno před vyhynutím díky nanotechnologické sloučenině Nanits, kterou vytvořila fiktivní farmaceutická společnost NFO jako lék proti smrtícímu viru.

Fiktivní lék dokáže v antiutopickém světě vyléčit vše od zcela banální chřipky až po vážné nemoci. Rozšíření sloučeniny tak vedlo k zániku klasického zdravotnictví a lidé, kteří onemocní, mají možnost zaplatit si „předplatné“ a nemoc lékem vyléčit. Po čase však předplatné vyprší a pokud se dotyčný opět nakazí nějakou nemocí, musí si ho zaplatit znovu.

Máme v hlavě hromadu funkcí, které ještě zlepší zážitek užívání naší aplikace, ale které by hlavně i mohly posunout formu komiksu ještě dál. To vše s citlivým přístupem k esenci komiksového média.

Tisíc komiksů v kapse

„Digitalizace má velký potenciál. Vidíme trend, kterým se svět ubírá. Čtenáři mohou mít díky naší aplikaci v kapse a stále při sobě celou sbírku komiksů čítající stovky nebo tisíce kusů a na jeden dotyk dostupné obrovské množství autorů z celého světa. To vše navíc s přeloženými komiksy do řady jazyků. Samozřejmostí je potom mnohem bohatší a vzrušující zážitek ze čtení komiksů. A právě inteligentní soundtrack je něco, co do komiksového média vkládá další úroveň emocí, která dříve nebyla možná v komiksu zažít,“ říkají zakladatelé Nanits Universe.

Žijeme v době, kdy komiksové filmy vydělávají miliardy, ale komiksové obchody zavírají a krachují. Generace papírových čtenářů stárne a jejich kupní síla slábne, na druhé straně mladá generace miluje komiksové filmy a žádá stejný zážitek od digitálních verzí.

Papír je ze zcela logických důvodů nezajímá, jsou to děti digitálního věku a klasické PDF na tabletu nemá šanci je zaujmout. Proto Nanits dělá to, co dělá. „Vidíme obrovský potenciál na trhu, pokud správně uchopíme komiksové médium a podaří se nám ho nabídnout v jednoduché a zároveň atraktivní formě. Což věříme, že se nám daří.“

Převzato z magazínu TA.Di vydávaném Technologickou agenturou ČR, autor: Veronika Dostálová.

Doporučujeme