Díky členství v inciativě New European Bauhaus je nejen proměna Terezína mnohem blíže

Architekti, urbanisté, odborníci na životní prostředí, ekonomové a další – to je škála expertů, které iniciativa New European Bauhaus (NEB) sdružuje za účelem propojení zelené dohody s naším každodenním životem a obytnými prostory.

Inovační centrum Ústeckého kraje (ICUK) se stalo součástí této komunity, které se také přezdívá Green Deal ve stavebnictví. Dlouhodobě pomáhá v rozvoji a nastavení nového směru pro město Terezín.

Terezín | ICUK

Cílem ICUK je Terezín oživit a udělat atraktivnější pro budoucí generace. A právě členstvím v New European Bauhaus (NEB) je tento krok mnohem blíže realitě. A nebo brownfieldy v Ústí nad Labem. Další problematika, která je jak ušitá právě pro komunitu v NEB. Experty z iniciativy a jejich know-how může ICUK uplatit již při tvorbě projektů. V Antverpách takto např. proměnili starý sklad na prostor s kavárnou, zelení a prostorem pro pořádání koncertů.

„Kdyby měl Green Deal duši, pak je to New European Bauhaus, který by vedl k explozi kreativity v celé naší Unii,” řekla o iniciativě Ursula Von der Leyen, předsedkyně Evropské komise.

„Kvůli těmto brownfieldům jsme viděli obrovský potenciál zapojit se do této sítě expertů, od kterých můžeme získávat nápady na oživení daných míst a inspirovat se dobrou praxí ze zahraničí. Další výhodou je, že pokud budeme vytvářet projekt, který bude v souladu s iniciativou NEB, tak jsou hodnotitelé více otevření ke schválení projektu než projekty, které prvky z iniciativy NEB neobsahují,” říká konzultant pro Smart Region a New European Bauhaus, Lukáš Eršil.

Získat členství v NEB není jednoduché. Od posouzení člena, jeho vize a strategie, je také potřeba předložit připravené projekty, které komunita v NEB posuzuje.

Ilustrační fotografie

Každý člen dané iniciativy se poté musí zavázat k:

  • shromažďování různorodých odborníků z různých oborů za účelem generování nápadů
  • identifikace inspirativních projektů, postupů nebo koncepcí
  • zapojení občanů do diskuse a shromažďování potřeb a očekávání

Hlavní vize NEB je usnadnit a řídit transformaci naší společnosti podle tří neoddělitelných hodnot:

  • udržitelnost, od klimatických cílů po oběhové hospodářství, nulové znečištění a biodiverzitu.
  • estetika, kvalita zážitku a styl přesahující funkčnost.
  • inkluze, od ocenění rozmanitosti po zajištění přístupnosti a cenové dostupnosti
Zdroj: Inovační centrum Ústeckého kraje

• Teritorium: Česká republika | Ústecký kraj
• Oblasti podnikání: Stavebnictví a stavební materiály

Doporučujeme