Dílna TULab Technické univerzity v Liberci už rok pomáhá na svět nápadům

Volant pro formuli, busta z 3D tiskárny, laserem vykroužené modely domů nebo automatem vyšité košile už vznikly v univerzitní dílně TULab. Ta už rok slouží zaměstnancům i studentům v suterénu budovy A Technické univerzity v Liberci.

Najdete v ní stroje a zařízení, o kterých vás možná ani nenapadlo uvažovat. Řezací plotr Thunder Laser právě precizně vykrajuje loga Ekonomické fakulty do laminátových desek.

Možností TULabu využívají často i designéři | Foto: archiv Jana Koprnického

„Nechávali jsme si je už vyrobit od externí firmy, ale s výsledkem jsme nebyli spokojení. Tady jsou perfektní,“ pochvaluje si Barbora Schmidtová z Polygrafie TUL, když odchází z TULabu se štosem desek ještě zahřátých laserem.

Plotr obsluhuje Kyle Goss, jeden z deseti dobrovolníků, kteří od pondělí do čtvrtka vždy mezi 14. a 18. hodinou poradí a pomohou s obsluhou všech strojů v TULab. Dávají také pozor na to, aby vždy každý odcházel se všemi prsty. „Rozjezd byl pozvolný. Teď po roce fungování dílny nás objevuje stále víc lidí. Jsou ze všech fakult univerzity,“ líčí Kyle Goss.

Jak říká, kromě studentů architektury s nespočtem architektonických modelů s precizně vyřezanými vrstevnicemi přicházejí i další studenti a zaměstnanci univerzity. Stále živější prostory budovy A s klasickým kutilským nářadím hned v sousedství laseru, práškových, strunových i stereolitografických 3D tiskáren, 3D skenerů, CNC nebo strojového vyšívání objevili TULab i strojaři, designéři, ekonomové, pedagogové nebo zdravotníci.

Výsledek práce řezacího plotru Thunder Laser | Foto: archiv Jana Koprnického

„Během roku se tu vyráběly volanty monopostu studentské formule, vyšívaly košile pro celý závodní tým, tiskly šperky pro studenty designu nebo vyráběly didaktické pomůcky pro budoucí učitele. Jeden student si tu třeba i skenoval hlavu a tu pak vytiskl jako bustu. Je zajímavé pozorovat všechny ty nápady,“ líčí Kyle Goss.

A výčet doplňuje vedoucí dílny Jan Koprnický. Podle něj už dílna pomohla na svět celé řadě projektů a akcí. „Ladil tu třeba formu Student Business Club, který pořádá soutěž Start-up TUL. Studenti tu 3D skenovali a vytvářeli 3D tiskem umělé ruce, nebo rozvaděčům krásně sestřihli a nakrimpovali kabely. Nový univerzitní font TUL Mono tady dostával laserem nebo CNC ostře řezané rysy. A protože je cílem tohoto tvůrčího prostoru také vytvoření příležitostí pro rozšiřování obzorů, hostoval TULab pod vedením instruktorů workshopy pro předškoláčky, školáky, středoškoláky, vysokoškoláky i U3V, zkrátka pro studenty TUL budoucí, současné i bývalé,“ vypočítává Jan Koprnický.

Výroba volantu pro studentskou formuli | Foto: archiv Jana Koprnického

„Fantazii se meze nekladou. Studenti u nás mohou zrealizovat projekty a zlepšit své dovednosti v oblasti technologií a designu, zaměstnanci zase tvořit výukové pomůcky nebo prototypem ověřit teoreticky navržené koncepty,“ říká Jan Koprnický.

Inspirací pro zřízení dílny TULab byly koncepty výrobních laboratoří neboli FabLabů. S úspěchem je využívají i jiné vysoké školy. Univerzitní dílna TULab vznikla z iniciativy několika zapálených lidí, s podporou vedení univerzity, a je k dispozici studentům a zaměstnancům TUL napříč všemi jejími součástmi. Jejím cílem je podporovat kreativitu a praktické dovednosti, zdaleka ale neslouží jen jako dílna. V prostorách TULab se konají například workshopy, přednášky nebo soutěže.

Zdroj: Online zpravodaj Technické univerzity v Liberci

Doporučujeme