Diskuze o roli České republiky v Asii a Tichomoří

Náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa dne 14. ledna 2021 uskutečnil poradu s českými velvyslanci v teritoriu Asie a Tichomoří. Jedná se o oblast s tradičně silnou diplomatickou přítomností České republiky (24 úřadů).

Jelikož komplexní české zájmy v tomto kulturně a geopoliticky značně rozmanitém regionu rostou, odpovídá tomu i potřeba rozšiřování sítě našich zastoupení. V roce 2020 zahájil činnost zastupitelský úřad v Singapuru, na rezidentní velvyslanectví byl povýšen úřad v kambodžském Phnomphenu. Rozrostla se i síť honorárních konzulátů, jejichž služby jsou neocenitelné pro české občany nacházející se daleko od hlavních měst. Pokračuje práce na spuštění novým přímých leteckých spojení ČR s asijskými metropolemi.

Rok 2020 přinesl pro činnost českých diplomatů v Asii velkou výzvu – mnohde se ze dne na den neprodyšně uzavřely hranice, omezil se veřejný život, byly zrušeny cesty a návštěvy, obchodní delegace či veletrhy. Asijského regionu se epidemiologická opatření dotkla zvláště citelně. I v této obtížné situaci se českým diplomatům podařilo zorganizovat celkem devět speciálních repatriačních letů, které umožnily na počátku pandemie českým občanům návrat do vlasti.

Místo obchodních misí pomohly ambasády českým firmám navázat kontakt s jejich zahraničními partnery prostřednictvím telekonferencí a webinářů. Online proběhlo ostatně i mnoho prezentačních a kulturních akcí. Ani v obtížných podmínkách covidu-19 nepřestala být Česká republika v Asii solidární a pomáhat jak v rámci rozvojové spolupráce, tak v mimořádných situacích, jakými byly požáry v Austrálii či záplavy ve Vietnamu a na Filipínách.

Náměstek Tlapa a šéfové českých ambasád v Asii a v Tichomoří se během své porady shodli, že epidemie covidu-19 sice dočasně vzala diplomacii některé její tradiční nástroje, ale na druhé straně také umožnila nové aktivní přístupy a oslovení širšího publika – např. byznysových či kulturních webinářů pořádaných českými úřady se tak v mnohých zemích účastnilo mnohem více zájemců, než by mohlo přijít fyzicky.

Region Asie a Tichomoří se právem dostává do popředí globálního ekonomického a politického zájmu, nové strategie chystá i EU. ČR má kapacitu i zájem stát se v regionu aktivním hráčem.

• Teritorium: Asie | Zahraničí

Doporučujeme