Disraptors Summit: V Praze se schází startupová elita i osobnosti byznysu

Mistrovství startupů ze zemí V4 Disraptors Summit, které se uskuteční v úterý 11. října 2022, přináší mnohé změny, současně ale v mnohém navazuje na úspěšné předchozí ročníky. Tradičně půjde o jednu z největších startupových akcí roku.

Mladé projekty z Česka, Slovenska, Polska a Maďarska se do posledního zářijového víkendu hlásily do soutěže a nyní zabojují o titul evropského šampiona.   

Kateřina Syslová a Tom Cironis

Předchůdce nynějšího Disraptors Summitu akce s názvem Startup World Cup Summit (tak se konference jmenovala v minulých letech) byl nabitý světoznámými řečníky, z nichž největší ohlas měl jeden ze zakladatelů firmy Apple Steve Wozniak.      

Celoevropský startupový vítěz

V Praze se letos v říjnu představí nejen Evropská Startupová liga mistrů, ze které v závěru dne vzejde celoevropský vítěz, ale summit bude opět hostit řadu významných osobností. Mezi nimi je tentokrát nezvykle mnoho výjimečných žen, které jsou doslova ztělesněním inspirace.

Dámy jako Holly Branson, dcera Richarda Bransona a hlavní vizionářka společnosti Virgin, Alyssa Carson, jednadvacetiletá budoucí astronautka, Milena Králíčková, první žena v čele Univerzity Karlovy od jejího založení v roce 1348, nebo Erika Piirmets z estonské vládní organizace e-Estonia, mění doslova celý svět.

Podrobnější informace o Disraptors Summit 2022

Ředitel akce: Na světě je nový skvělý brand

Zákulisí velkých konferencí se příliš neodkrývá, agentura CzechInvest ovšem udělala výjimku a vyzpovídala tahouny letošního Disraptors Summitu. Kateřina Syslová (KS), marketingová ředitelka a Tom Cironis (TC), ředitel celé akce, se svým týmem zažívají každý den nejen příjemné, ale i krušné chvíle. Neustále řeší detaily, drobnosti i nepředvídatelné problémy…

Povězte nám první věc spojenou s Disraptors, která vás právě teď napadne?
TC: Máme kotel práce, nestíháme deadliny a tak. A když se zamyslím trochu víc, tak mě napadá velká startupová komunita z V4 zemí a také úspěšní a slavní řečníci, kteří nám jsou ochotní věnovat jejich čas i zkušenosti, tipy a triky. To je to, co mě na tom nejvíc baví.

KS: Láska k dinosaurům, tři kila stresu, hektolitr práce, špetka žijeme-len-raz a nakonec posypat lehkým infarktem na hlavní stage. Protřepat, nemíchat…

Kateřina Syslová a Tom Cironis

Disraptors zažil letos rebranding a jako raptor se ničeho nebojí a vykukuje z davu. V čem jste jiní?
KS: Náš raptor má totiž hlavu a patu a můžete si s ním hrát. Startupová džungle prostě potřebuje svého disraptora.     

TC: Startup World Cup & Summit byl nejdelší název v historii všech startupových akcí ve známém i neznámém vesmíru, s čímž se ovšem nedalo moc dělat z důvodů licence. V průběhu minulého roku se objevila možnost udělat změnu a po sérii vyjednávání jsme dostali zelenou k přejmenování. A toho se Kate samozřejmě hned chytla. Spojili jsme její lásku k dinosaurům a Jurskému parku se slovem “disrupt”, které je v našem odvětví velice běžné, a vytvořili jsme Disraptors. Kateřina si s tím dokonale vyhrála a za mě vznikl parádní nový brand. A dá se nejen zapamatovat, ale i vyslovit!

Startupy mají šanci probojovat se až do Silicon Valley

Jak se taková akce připravuje? Čím začínáte? Přibližte nám své „fuckupy“ i radosti.

TC: Je to celoroční práce, po uzavření jednoho ročníku obratem začínáme pracovat na dalším. Nejdéle se řeší fundraising, sponzoři a domluva s ostatními evropskými startupovými soutěžemi a řečníky. Tři až čtyři měsíce před samotnou akcí pak jedeme naplno celý tým. Letos náš tým táhne Niky, která řídí celou produkci Disraptors summitu i doprovodných eventů. Bez ní a Kate bychom toho nedokázali tolik, obě jsou hnacím motorem týmu. Takže Women Power není jen o řečnících na hlavní stagi, ale také o týmu v pozadí, který to vše organizuje.

O naše vztahy s ostatními organizacemi po Evropě – hlavně akcelerátory, inkubátory a investičními fondy, se stará Ondra, který ještě k tomu společně s Lucasem a Jakubem řídí celou SWC soutěž, včetně finále V4 zemí. Lucas je zároveň naším kontaktem pro mentory na Summitu a zároveň má pod palcem vše okolo vstupenek. Jakub komunikuje s V4 startupy v soutěži, pomáhá nám selektovat finalisty a zajišťuje chod panelových diskuzí. A celou komunikaci nám řídí Kate společně s Věrkou a Knarik, takže pokud jste kdekoliv zahlédli jakýkoli mediální výstup, článek či reklamu, tak je to práce hlavně těchto tří úžasných žen.

KS: Je to jako antické drama – expozice, kolize, krize, peripetie a katastrofa. S Tomem jako naším Deus Ex Machina. Plus ta katarze po akci je fenomenální.

Doporučujeme