Do Česka přichází povinnost reportovat ESG. Jak se zorientovat v nefinančním reportingu?

Už v roce 2023 se dotkne velkých firem, povinnost se pravděpodobně v dalších letech postupně rozšíří také na malé a střední podniky. V praxi se jím ale už teď řídí mnohé banky a investoři při poskytování půjček. Jen málokdo však ví, jak přesně se k povinnosti nefinančního reportingu postavit.

Poradenská společnost v oblasti cirkulární ekonomiky, CIRA Advisory, se proto rozhodla vytvořit personalizovaný ESG rozcestník, který rychle, jednoduše a zdarma nasměruje firmy k aktivitám, které by měly začít vykonávat k naplnění očekávání nefinančního reportingu.

Nefinanční ukazatele už dnes sehrávají klíčovou roli při hodnocení výkonnosti firem ze strany bank a investorů. Tvrzení dokládá také průzkum EY z roku 2020. Podle něj je ESG důležitým faktorem pro investice až u 91 % respondentů. Navíc udržitelnost ve svých nákupních rozhodnutích zvažuje více než polovina českých spotřebitelů. Zaměstnanci si v současnosti vybírají svoji práci rovněž podle toho, jak si jejich zaměstnavatel vede v oblasti udržitelnosti.

„Pojmy jako ESG, nefinanční reporting či CSR řeší nejeden manažer v českých firmách. Již nyní je nefinanční vykazování povinné pro finanční instituce, od příštího roku pro velké firmy a od roku 2026 se pravděpodobně přidají malé a střední podniky. Ty však často nemají zkušenost s vedením či vykazováním svých nefinančních aktivit. Rozhodli jsme se jim proto ulehčit zorientování se v problematice a vytvořili jsme jednoduchou sérií otázek, které odkryjí to podstatné pro každou firmu s ohledem na ESG,” představuje nový ESG rozcestník CEO CIRA Advisory, Laura Mitroliosová. Zástupce firmy, který rozcestník vyplnil, následně dostane do e-mailu na míru připravenou výslednou zprávu, která vysvětlí jednotlivé povinnosti spojené s ESG relevantní k velikosti jeho firmy a rozsahu stávajícího zapojení v této oblasti.

Jak začít s ESG

Pokud se firma potřebuje zorientovat v povinnostech, které vyplývají z nefinančního reportingu, nebo chce jednoduše nastoupit na udržitelnější cestu a neví jak, poslouží mu rozcestník od CIRAA. Vyplnit potřebné údaje do rozcestníku dokáže každý majitel firmy, marketingový či CSR manažer, nebo jakýkoliv zaměstnanec, který se zabývá firemní strategií. „Necílíme primárně na ESG specialisty. Nabízíme firmám jednoduchou cestu, jak se ve složité problematice rychle zorientovat a najít správné řešení pro svou individuální situaci. Měl by sloužit jako rozcestník, který určí, kam se vydat,” vysvětluje Mitroliosová. Výsledná zpráva pak firmu provede doporučeními a tipy, upozorní na legislativní povinnosti a uvede příklady dobré praxe firem, které už podnikli jisté kroky směrem k udržitelnějšímu fungování.

„ESG rozcestník jsme navrhovali tak, aby jej skutečně dokázali majitelé či manažeři firem vyplnit z hlavy bez složitých podkladů. Výsledná zpráva je vždy personalizovaná na míru dané firmě dle odpovědí, které uvedla kontaktní osoba. Všem následně nabízíme také konzultaci, kde odpovědi můžeme rozebrat do větší hloubky a navrhnout konkrétní řešení pro splnění legislativních povinností, uzavření materiálových cyklů nebo snížení uhlíkové stopy,” uzavírá Mitroliosová.

ESG rozcestník je dostupný zdarma na webu CIRA Advisory od poloviny dubna.

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Management

Doporučujeme