Do přípravy Národní strategie umělé inteligence se zapojí široká veřejnost

Ministerstvo průmyslu a obchodu spustilo konzultaci s odbornou veřejností, firmami i akademickou sférou. Záměr Národní strategie umělé inteligence představil na konferenci Úřadu vlády náměstek ministryně pro digitalizaci a inovace Petr Očko.



Využít světový technologický trend umělé inteligence (Artificial intelligence – AI) jako příležitosti pro Česko je hlavním cílem nově chystané národní strategie. Její vypracování do konce dubna zadala v pondělí vláda ministerstvu průmyslu a obchodu, a to v souladu s plánem Evropské komise. Jako důležité východisko přitom bude sloužit Výzkumná zpráva potenciálu AI v ČR, kterou připravil tým expertů pro Úřad vlády ČR.

„Tato analýza je pro nás mimořádně důležitá jako první krok, chceme ale i v relativně krátkém čase, který nám dala EU, zapojit co nejvíce odbornou veřejnost, soukromou, podnikatelskou i akademickou sféru,” uvedl náměstek Petr Očko, jenž má se svým týmem přípravu strategie na starosti. „Je důležité, aby šlo o skutečně celonárodní iniciativu a zapojili se všichni, ne jen stát,” doplnil.

„Pro úspěch v tak vysoce konkurenčním a dynamickém prostředí jako je umělá inteligence, potřebujeme naplnit tři základní předpoklady: excelentní výzkum a vývoj, rozvinutý ekosystém startupů a obecně inovativních firem a v neposlední řadě jasnou vizi a podporu veřejné správy. Věříme, že díky skvělým vědcům a podnikatelům máme šanci stát se jedním z evropských a dokonce světových lídrů v této oblasti. Klíčové přitom je, abychom se všichni spojili za jedním cílem, což je hlavní priorita námi připravované strategie,“ uvedl Petr Očko.

Dnes proto za MPO představil odborné veřejnosti na konferenci Úřadu vlády koncepci a cíle strategie. Jak zdůraznil, jedná se o top-level dokument, který má identifikovat klíčové aktéry v hlavních oblastech, nástroje a cíle a především odpovědnost za jejich dosažení.

Prvním cílem je přitom vybudovat v ČR Evropské centrum excelence v AI dle plánu Evropské komise, jak zdůrazňuje i premiér Andrej Babiš. Pokud se spojí přední výzkumná centra v AI – Fakulta elektrotechnická, Fakulta informačních technologií a Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT a Matematicko-fyzikální fakulta UK, tak je skvělý základ pro vybudování tohoto centra. „Je naprosto zásadní, abychom nyní všichni spojili síly jak doma, tak i s nejbližšími partnery v zahraničí, abychom uspěli ve velké evropské konkurenci,” uzavřel Petr Očko.

• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme