Do privatizace jde více než 500 ukrajinských podniků

Vláda Oleksije Hončaruka chystá velký prodej veřejného majetku. Nabídne několik stovek společností, které na Ukrajině dosud vlastní stát. Vedle menších podniků bude v nabídce i několik velkých firem – doly nebo luxusní hotely.

Na prodej má být mimo jiné čtyřhvězdičkový hotel Dnipro v Kyjevě.
Na prodej má být mimo jiné čtyřhvězdičkový hotel Dnipro v Kyjevě.

Ukrajinská vláda rozhodla o privatizaci několika stovek státních podniků. Do ukrajinského Fondu národního majetku převedla v posledních týdnech 530 společností, jejichž odhadovaná hodnota je 512 milionů dolarů. Předseda vlády Oleksij Hončaruk se pochlubil na svém účtu na Twitteru. „Během čtyř měsíců bylo převedeno pro účely privatizace víc státem vlastněných subjektů než za celých 28 let nezávislosti,“ uvedl ukrajinský premiér.

Prezident zrušil dlouholetý zákaz

V první vlně se stát soustřeďuje na malou privatizaci drobnějších podniků. Jen na první čtvrtletí letošního roku je plánováno 200 aukcí. Pro tyto účely Fond národního majetku zprovoznil elektronickou platformu, která slouží jako shromaždiště údajů a informací o aktuálním stavu jednotlivých privatizací.

Chystá se ovšem i prodej několika velkých podniků. Podle šéfky úřadu Národní investiční rady Ukrajiny Julie Kovalivové půjde do soukromých rukou například velká průmyslová skupina Technobud nebo čtyřhvězdičkový Hotel Dnipro v Kyjevě. Privatizace může zasáhnout také strojírenský závod Elektrotyazhmash, další luxusní kyjevský hotel President, uhelné doly Krasnolimanska, společnost United Mining and Chemical Company, energetickou firmu Centrenergo nebo chemickou továrnu Odessa Port Plant.

Cílem privatizace je nejen získat peníze potřebné pro veřejné investice, zároveň ale také rozhýbat hospodářství. Předpokládá se, že soukromí vlastníci budou podniky spravovat efektivněji než stát. Privatizaci na Ukrajině dlouhá léta bránil zákaz prodeje významných podniků, jež byly uvedeny na speciálním seznamu. Jmenována na něm byla více než tisícovka firem. Zákaz ale loni zrušil prezident Volodymyr Zelenskyj, což bylo rozhodujícím průlomem, který start rozsáhlé privatizace umožnil. 

Ne všechny státem vlastněné společnosti jsou aktuálně způsobilé k prodeji soukromým investorům. Téměř 600 se jich totiž nachází na Ruskem okupovaném Krymu nebo na území Donbaské a Luhanské oblasti, nad nimiž vláda nemá dostatečnou kontrolu.

Stát si ponechá vědecká pracoviště

Kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Kyjevě připomíná, že v současnosti působí na Ukrajině více než 3,6 tisíce podniků, u nichž je stát jediným nebo většinovým vlastníkem. Zdaleka ne všechny jsou ale aktuálně způsobilé k prodeji soukromým investorům. Téměř 600 se jich totiž nachází na Ruskem okupovaném Krymu nebo na území Donbaské a Luhanské oblasti, nad nimiž vláda nemá dostatečnou kontrolu. Zhruba 900 podniků jsou vědecké instituce, či mají strategický význam, takže zůstanou ve státním vlastnictví s tím, že podlehnou restrukturalizaci. Necelých 1300 podniků je buď v bankrotu, nebo budou zrušeny. Privatizaci tedy ve skutečnosti podléhá jen tisícovka státních společností.

Převzato z časopisu Export a podnikání, přílohy týdeníku Euro a měsíčníku Profit, vycházející ve spolupráci s agenturou CzechTrade a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Autor článku: Tomáš Stingl.
Rubrika časopisu na euro.cz

• Teritorium: Ukrajina
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Investice | Obchod

Doporučujeme