Do programu MPO Obchůdek 2021+ se zapojilo deset krajů

Do dotačního programu Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), který pomůže prodejnám na venkově, se zapojilo deset krajů. V první výzvě z programu Obchůdek 2021+ mohou kraje žádat o podporu do 29. října 2021. Další výzvy bude ministerstvo vyhlašovat až do roku 2025.

Provozovatelé prodejen s potravinami a smíšeným zbožím v obcích do 1 000 obyvatel (případně 3 000 obyvatel, kdy v dané místní části nežije víc než 1 000 lidí) mohou dostat finanční podporu až 100 tisíc korun.

Podnikání během pandemie covid-19

Program zatím využily Jihomoravský, Královéhradecký, Liberecký, Olomoucký, Zlínský, Plzeňský, Moravskoslezský, Pardubický a Ústecký kraj a také Vysočina.  Zapojit se chce i Jihočeský kraj.

„Těší mě, že se kraje zapojují a věřím, že se přidají i ty zbývající. Společně tak udržíme na venkově malé obchůdky, které by bez pomoci zanikly,“ říká ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

MPO chce podle Havlíčka prostřednictvím krajů podpořit malé prodejny, které „často představují jediná místa, kde se lidé v dané obci mohou setkávat.“

Kraje už žádají o podporu z programu, který pomůže prodejcům na venkově

Podporu z programu Obchůdek 2021+ je možné využít ve všech krajích České republiky kromě hlavního města Prahy. Žadatel o dotaci se obrátí na kraj, ve kterém se malá prodejna nachází a je to právě kraj, který finanční podporu poskytuje. Kraje a starostové vesnic jsou garancí toho, že se podpora dostane přímo těm subjektům, které ji nejvíce potřebují.

„Koloniály mohou obdržet až sto tisíc korun na financování provozních výdajů za měsíce leden až říjen 2021, tedy na mzdy, nájem, vytápění či na náklady spojené s akceptací platebních karet. Další výzvy plánuje MPO vyhlašovat až do roku 20256“ prozrazuje náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro hospodářskou politiku a podnikání Silvana Jirotková.

Podrobnější informace k program Obchůdek 2021 plus

„Podání žádostí krajů i  hodnocení probíhá v systému AIS MPO a je velice jednoduché. Spustili jsme i speciální web na adrese www.obchudek2021plus.cz, kde najdou kraje i obchodníci další informace. Provozovatelé venkovských koloniálů mohou také získat v rámci dalšího projektu MPO ceskoplatikartou.cz platební terminál na minimálně 6 měsíců zdarma a nehradí ani poplatky za provedené transakce,“ shrnuje ředitel odboru podnikatelského prostření a obchodního podnikání MPO Pavel Vinkler.

Program Obchůdek 2021+ je financován ze státního rozpočtu ČR. MPO v něm vyhlašuje jednotlivé výzvy a kraje si mohou požádat o podporu.

Ministerstvo krajské žádosti vyhodnotí a vydá rozhodnutí o dotaci. Zájemci o tuto pomoc (provozovatelé venkovských obchůdků) se obracejí na kraje, které podporu nejdřív předfinancují a o poté požádají stát o proplacení.

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Maloobchod | Obchod

Doporučujeme