Zdroj: CzechTrade

Do rozvoje železniční infrastruktury v Bulharsku bude investováno přes 600 milionů eur

Připravují se investiční projekty, které představují potenciální příležitosti pro české firmy v Bulharsku v oblasti železnic. Pracuje se také na projektu výstavby dobíjecích stanic na silnicích a v přístavech v hodnotě za 40 milionů eur.

Více než 1,5 miliardy eur jsou investice v rámci programu Dopravní konektivita 2021-2027, který bude financovat různé druhy ekologické dopravy v Bulharsku. Řekl to ministr dopravy a spojů Georgi Gvozdeikov na fóru Zelený týden 2023: Zelená transformace v zemích střední a východní Evropy 2023.

Ilustrační fotografie

Gvozdeikov poukázal, že 80 % celkového rozpočtu programu zahrnuje projekty, které jsou v implementaci zelených politik, a upřesnil, že minimální požadavek je 30 %. Ministr dopravy dodal, že do roku 2026 by měla být dokončena obnova železničního vozového parku. Po kolejích pak budou jezdit nové a moderní vlaky, díky nimž bude železniční doprava pohodlnější, atraktivnější a mnohem šetrnější k životnímu prostředí,

„Jenom v rámci Programu dopravní konektivity bude do projektů rozvoje železniční infrastruktury v zemi investováno přes 600 milionů eur a více než jedna miliarda leva jsou prostředky v rámci Plánu obnovy a udržitelnosti,“ zdůraznil Gvozdeikov.

ExportMag: Světelný tunel nebo les ze skla. Česká svítidla září za mořem i v Arábii

Představil také projekt výstavby dobíjecích stanic na silnicích a v přístavech v hodnotě 40 milionů eur. Z jeho slov vyplynulo, že v současné době probíhají práce na vyjasnění všech parametrů a podmínek projektu. „V mé osobě máte vážného zastánce zelené přechodové politiky a věřím, že to bude patrné na všech mých činech v budoucnu,“ zdůraznil Gvozdeikov.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Bulharsko.
Zdroj: www.economy.bg

• Teritorium: Bulharsko | Evropa | Zahraničí

Doporučujeme