Do Tádžikistánu a Uzbekistánu zamíří obchodní mise

U příležitosti chystané pracovní cesty ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely do Tádžikistánu a Uzbekistánu vypravuje Hospodářská komora České republiky do těchto středoasijských zemí podnikatelskou delegaci.

Mise do Střední Asie proběhne 16. až 18. července. V hlavních městech obou zemí zorganizuje Hospodářská komora dvě podnikatelská fóra s dvoustrannými jednáními firem.

Výstavná uzbecká metropole Taškent misí orientální architekturu a moderní stavby

Dvacetičlennou podnikatelskou delegaci budou tvořit zástupci firem z oblasti důlního a těžebního průmyslu, strojírenství, energetiky, obranného průmyslu, mezinárodní přepravy a zdravotnictví.

Podnikatelská fóra v Dušanbe a Taškentu, po kterých se uskuteční obchodní jednání českých firem s jejich protějšky, zahájí ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a viceprezident Hospodářské komory Michal Štefl.

Mise navazuje na dubnovou cestu premiéra Petra Fialy po asijských zemích, cílem této mise bylo pomoci posílit působení firem na alternativních trzích.

Obchod s Tádžikistánem se loni zdvojnásobil

Obchodní výměna mezi Českou republikou a Tádžikistánem je velmi nízká. Vloni se meziročně zdvojnásobila. České firmy do této země vyvezly zboží za 270 milionů korun, zejména výrobky z plastických hmot, kosmetické a toaletní potřeby a zařízení letadel. Z Tádžikistánu se do Česka dováží ovoce a ořechy.

Vedení země se v posledních letech snaží aplikovat reformy a otevírat zemi zahraničním investorům. Příležitosti pro české podnikatele skýtají zejména oblasti, jako jsou obranný a bezpečnostní sektor, energetika, civilní letectví, zdravotnictví a dopravní infrastruktura.

Tádžikistán usiluje o přezbrojení své armády, která má kromě čínských obrněných transportérů veškeré vybavení z dob Sovětského svazu. Ministerstvo obrany Tádžikistánu projevilo zájem o spolupráci s českou stranou na modernizaci vrtulníků, letadel L-39, dodávkách náhradních dílů pozemní techniky a jejím servisu, v oblasti radiolokační, telekomunikační techniky, dronů a bezpilotních letadel. Perspektivní je také výcvik pilotů a armádních složek.

Pro Tádžikistán jsou nejdůležitějším zdrojem energie vodní elektrárny. Většina malých a středních vodních elektráren v Tádžikistánu je starší padesáti let a potřebuje modernizaci, což skýtá příležitosti pro české firmy. Související příležitosti jsou při dostavbě a modernizaci přenosových soustav a distribučních sítí.

Jedno vodní dílo je umístěno přímo pod prezidentským palácem Tádžikistánu v metropoli Dušanbe na řece Varzob.

Tádžikistán plánuje přechod na ekologické dopravní prostředky. Má také zájem stát se dopravním a tranzitním koridorem Střední Asie, proto je aktuální taktéž otázka modernizace a výstavby silnic a dálnic.

Tádžikistán je silně orientován na Rusko a Čínu. Z členských zemí EU obchoduje hlavně s Německem, Švýcarskem a Itálií. Země je také významným příjemcem rozvojové pomoci z celého světa. Až 40 procent z celkové pomoci Tádžikistánu směřuje z Evropské unie.

Uzbekistán dává šance na dodávky pro armádu i těžební průmysl

Také Uzbekistán investuje do infrastrukturních projektů a rozvoje veřejné dopravy. Strategicky důležitý je rozvoj železniční dopravy v zemi, což se týká sítě taškentského metra i sítě meziměstských elektrických vlaků.

V oblasti obranného průmyslu se českým firmám nabízejí obchodní příležitosti v modernizaci zastaralé sovětské techniky a výcviku. V tomto ohledu je možné navázat na nedávno realizovanou generální opravu letounů L-39 Albatros. Ministerstvo obrany Uzbekistánu taktéž projevilo zájem o české zboží z oblasti biologické ochrany, o logistické a dekontaminační systémy, prostředky a vybavení pro polní nemocnice pro vojenské jednotky a ozbrojené síly.

Uzbekistán patří do první desítky zemí s největšími zásobami nerostných surovin na světě. V současné době se otevírají nové investiční příležitosti pro zahraniční společnosti – především v oboru geologického průzkumu a realizace těžby. České firmy by mohly do této země dodávat dobývací techniku. Konkrétně se jedná o zařízení pro povrchovou těžbu, drtiče, svářecí zařízení, kombajny, míchačky, třídicí stroje, jeřáby, bagry, potrubí a nákladní auta.

Uzbekistán je po Kazachstánu druhý nejvýznamnější obchodní partner České republiky v regionu střední Asie. Zájem českých firem také o toto teritorium roste. Vloni do této země vyvezly zboží za 2,53 miliardy korun, dovezeno bylo zboží za 240 milionů korun. České firmy do Uzbekistánu vyváží zejména léčiva, textilní a kožedělné stroje a čerpadla. Z Uzbekistánu Česká republika dováží bavlněné tkaniny, textilní příze a hnojiva.

Další mise se chystají do Gruzie a Vietnamu

Náklady spojené s organizací mise si stejně jako u kterékoli jiné cesty zajišťované Hospodářskou komorou hradí sami podnikatelé, včetně ubytování, podílejí se nákladech na místní transfery, pronájem konferenčních prostorů a jednacích místností.

Tento týden jedná o poválečné obnově Ukrajiny třicetičlenná podnikatelská delegace s firmami na Ukrajině. Hospodářská komora další misi chystá do Vietnamu a Gruzie, kam podnikatelé doprovodí na pracovní cestě ministra životního prostředí Petra Hladíka. Cesta se uskuteční ve dnech 9. až 16. září.

Doporučujeme