Do Tanzanie zamířila podnikatelská mise českých podnikatelů

Ve dnech 6. až 8. října 2021 se během návštěvy státního tajemníka ministerstva zahraničních věcí ČR Miloslava Staška v Tanzanii uskutečnila doprovodná multioborová podnikatelská mise.

Zástupci českých firem přijeli do Dar es Salaamu představit své výrobky a seznámit se s možnostmi investic v Africe. Tanzanská vláda nabízí zahraničním investorům balíček investičních pobídek a nedávno také zjednodušila proces registrace zahraničních firem v zemi.

Nová prezidentka Samia Suluhu Hassan je nakloněná mezinárodnímu obchodu a chce pomoci Tanzanii posunout se od vývozu nezpracovaných surovin k zpracovatelskému průmyslu a posléze k vývozu výrobků s vyšší přidanou hodnotou, zvláště pak v zemědělství. 

Pro české firmy je v zájmu rozvoj obchodu důležité, aby byly mezi ČR a Tanzanií uzavřeny dvě dohody, a to o zamezení dvojího zdanění a o ochraně investic. Delegace českého ministerstva zahraničních věcí proto jednala o znovuobnovení jejich projednávání. Podnikatelé měli možnost na jednáních tanzanským státním představitelům vysvětlit, jaký význam pro ně dohody budou mít. 

Podnikatelé a delegace se také setkali se zástupci obchodních komor, asociací, státních institucí a soukromých organizací na networkingové recepci v hotelu Hyatt Regency.

Dne 8. října 2021 se uskutečnilo Business Forum, na kterém se tanzanským partnerům představily české firmy Zall Skyleader, vyrábějící malá letadla, firma LINET ze zdravotnického sektoru, firma Thermoservis Transport se svou zkušeností se zakládáním staveb a zkušený developer průmyslových zón firma Leo Minor Group. V zastoupení byly představeny také firmy B.G.M. Export ze sektoru zemědělství a TATRA z dopravy. 

Česko-tanzanská obchodní komora, která sídlí v Dar es Salaamu a která přispěla k organizaci akce, představila služby, které nabízí českým firmám působícím v Tanzanii. Komora také uspořádala slavnostní předání daru kopaček místnímu dětskému fotbalovému týmu, kterého se zúčastnila i oficiální delegace. Firma LINET za přítomnosti státního tajemníka a delegace předala dar několika nemocničních lůžek dvěma nemocnicím v Dar es Salaamu.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Nairobi (Keňa).

• Teritorium: Afrika | Tanzanie | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme