Do unie i postsovětských zemí jsou z Česka papoušci za desítky miliony korun

Papoušci z tuzemských chovů se v posledních letech stali žádaným exportním artiklem. Ročně jsou z Česka vyvezeni do zahraničí exotičtí ptáci v hodnotě několika desítek milionů korun.



O „české“ papoušky, jejichž cena se pohybuje i ve statisících korun, je zájem nejen ve státech Evropské unie, ale například také v zemích Blízkého východu či v Rusku.

Export papoušků loni podle Českého statistického úřadu po předchozím poklesu opět vzrostl. V roce 2013 byli do zahraniční prodáni papoušci za 69,5 milionu korun, o rok později jejich export mírně klesl na 64 milionů a loni se zvýšil na 75 milionů korun. Naopak do Česka byli loni dovezeni papoušci v hodnotě pouze půl milionu korun.

Mluvčí výstavy exotického ptactva Exota Olomouc Jan Potůček informoval, že z Česka se exportují hlavně andulky, korely, rosely, agapornisové, alexandři, neofémy a další menší a nepříliš drahé druhy papoušků. „V České republice existuje několik velkých výkupčích exotického ptactva, kteří objíždějí ptačí burzy a skupují ptáky, které se chovatelům nepodařilo prodat na místě. Ve velkém pak tito papoušci putují do zahraničí, kde je výkupčí prodají i za násobky pořizovací ceny,“ řekl Potůček.

Papoušci z tuzemských chovů končí zejména u zákazníků v Itálii, Nizozemsku, na Balkáně či v Řecku. „V některých případech i mimo EU, i když export do třetích zemí vyžaduje řadu povolení. V posledních letech se hodně vyváží na Ukrajinu, do Ruska a dalších zemí bývalého Sovětského svazu,“ uvedl Potůček. Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že loni značná část exportovaných papoušků skončila ve Spojených arabských emirátech, Iráku, Kuvajtu, Kataru či v Turecku.

Komerční chov v Česku podle Potůčka provozuje minimum chovatelů papoušků. „Naplno, ale ne jako svůj hlavní příjem, se chovu papoušků věnují odhadem tisíce Čechů. Absolutní počet chovatelů klesá, ale přibývají ti, kteří se věnují chovu vzácných a drahých ptáků. Naopak ubývají chovatelé andulek a běžnějších druhů,“ dodal.

Cenové rozpětí papoušků je podle Potůčka značné. Nejlevnější andulku lze pořídit za 50 až 80 korun. Běžnější druhy papoušků stojí stokoruny, maximálně několik tisíc korun.

Převzato z časopisu E15 Český export, přílohy deníku E15 a týdeníku Euro, vycházející ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR a agenturou CzechTrade.

• Oblasti podnikání: Služby | Zemědělství a lesnictví

Doporučujeme