Do USA míří české start-upy i úspěšné firmy. Očekávají investice i nové zakázky

Delegace složená zejména z českých start-upů i zavedených podniků z oblastí informačních a komunikačních technologií, energetiky, leteckého a vesmírného průmyslu odletí tuto neděli na podnikatelskou misi do Spojených států amerických (USA).

Hospodářská komora ČR v průběhu cesty organizuje tři podnikatelská fóra, panelové diskuse a obchodní jednání českých a amerických firem, a to ve Washingtonu, Austinu a San Franciscu.

Ilustrační fotografie. Austin

Podnikatelskou delegaci vede viceprezident Hospodářské komory Radek Jakubský. Mise se koná u příležitosti pracovní cesty ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely do USA.

„V San Franciscu navštívíme také Apple a setkáme se se světově uznávanými angel investory, kteří pomáhají start-upům s expanzí a získáváním investic. Jsou to Tytus Cytowski, který byl u největších českých startupových transakcí, nebo Saeed Amidi z Plug and Play, jehož společnost spolupracovala už s více než 50 tisíci start-upy a může se pochlubit více než 30 jednorožci (jejichž hodnota přesáhla jednu miliardu dolarů ještě před vstupem na burzu) včetně Dropbox, PayPal, Lending Club, N26 nebo Honey,“ shrnuje Radek Jakubský.

Zelená pro české vývojáře

Hospodářská komora si od jednání slibuje nové obchodní kontakty a investice do perspektivních projektů, za kterými stojí čeští vývojáři. Podnikatelskou delegaci proto tvoří zejména tuzemské technologické podniky z řad start-upů, ale i globální hráči s desítkami milionů zákazníků.

Jsou mezi nimi dodavatelé různých podnikových IT a cloudových řešení, jako jsou CRM systémy a marketingové automatizace, spisové služby pro řízení oběhu dokumentů a jejich archivaci, eventové aplikace nebo softwaru pro predikci poptávky a řízení zásob, vyhodnocování rizik v dodavatelských řetězcích nebo pro kybernetickou bezpečnost.

Spojené státy jsou lídrem inovací bezpilotních letounů, Češi mohou být u toho

Do USA míří dále podniky zabývající se správou zákaznických identit, vývojáři elektronického zdravotnictví, telemedicíny a softwarových nástrojů pro léčbu neplodnosti na základě velkých dat a algoritmizace, dodavatelé tréninkových systémů virtuální reality, nástrojů pro filmaře na mezinárodní doručování audiovizuálního obsahu.

Zúčastní se ale také dodavatelé IoT řešení, výrobci digitálních kokpitů, podniky zabývající se analýzami dezinformací nebo fondy rizikového kapitálu investující do pre-seed a seed stage start-upů a firmy pomáhající start-upům i univerzitním výzkumným řešením komercionalizovat jejich produkty.

USA jsou největším technologickým trhem světa

Spojené státy jsou z pohledu hrubého domácího produktu největší ekonomikou a největším technologickým trhem na světě. ICT sektor se v posledních letech stal především v oblasti východního i západního pobřeží a Texasu výkladní skříní podnikatelského prostředí USA. Jde také o oblast s nejvyššími výzkumnými a vývojovými investicemi soukromého sektoru.

Příležitosti pro české firmy skýtají ale také jiné segmenty ekonomiky, zejména ve zdravotnickém a farmaceutickém průmyslu, dopravě a infrastruktuře, zábavním průmyslu a strojírenství. Administrativa Joea Bidena usiluje o vytvoření příznivého prostředí pro návrat a expanzi amerických výrobních společností, což předpokládá zvýšenou poptávku po strojních zařízeních, a to napříč odvětvími.

Ilustrační fotografie

Také ve zmíněné sedmdesátičlenné podnikatelské delegaci jsou zastoupeni tuzemští strojírenští výrobci, například malých proudových motorů pro pilotovaná a bezpilotní letadla, linek pro zpracování plechů nebo ozubených kol a hřídelí pro automobilový a letecký průmysl, ale také výrobci úpraven vody pro průmysl a domácnosti, řešení pro malé satelity a vesmírná odvětví, dále dodavatelé plynu a elektrické energie, biotechnologická laboratoř nebo klinika estetické medicíny.

USA jsou největším obchodním partnerem České republiky mimo území Evropské unie. Převážnou část tohoto obchodu tvoří výrobky s vysokou přidanou hodnotou, včetně komponentů pro jaderné elektrárny, letecký průmysl, automobily a jejich součásti a vysoce přesná zařízení. Trh USA je vyspělý a mimořádně konkurenční, ale také komplikovanější než vnitřní trh EU.

Náklady spojené s organizací mise si stejně jako u kterékoli jiné cesty zajišťované Hospodářskou komorou hradí sami podnikatelé, tzn. včetně ubytování. Podílejí se také nákladech na místní transfery, pronájem konferenčních prostorů a jednacích místností. 

Doporučujeme