Zdroj: CzechTrade

Do USA míří stovky projektů za miliardy dolarů

Zákon o snižování inflace, který americký prezident Joe Biden podepsal v srpnu 2022, zahrnuje státní podporu ve výši 369 mld. USD do domácího průmyslu, zejména v oblasti tranzice k ekologické výrobě a čistým technologiím.

Počet oznámených investičních projektů na americké půdě se od schválení Zákona o snižování inflace pohybuje okolo stovky, přičemž celková očekávaná hodnota těchto investic přesahuje 75 miliard dolarů.

Ilustrační fotografie

Mezi oznámenými investicemi nechybí masivní projekty na výrobu baterií, případně bateriových komponentů mezinárodních hráčů, jako jsou LG, Hyundai, Panasonic nebo Toyota. Významná část investic směřuje také do elektrických vozidel. Projekty na jejich výrobu, případně na výrobu komponentů oznámily například Tesla, BMW, GM nebo Toyota.

Očekává se, že tyto projekty vytvoří přes 63 000 pracovních míst napříč Spojenými státy. Nejvíce investic v celkové hodnotě 13 miliard dolarů směřuje do státu Georgie, kde plánuje hned několik projektů umístit Hyundai. Právě tady by mělo vzniknout i nejvíce pracovních míst, a to 11 500.

Zatím největší oznámený projekt je projekt na výrobu baterií společnosti LG, která vznikne v Arizoně a která má potenciál stát se největším komplexem na výrobu baterií v Severní Americe.

Zpracovala sdílená kancelář kanceláře CzechInvest a CzechTrade USA v San Franciscu.
Zdroj: Jack Connes, Senate Demcocrats

• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Automobilový průmysl | Energetika

Doporučujeme