Kvůli nedostatku korku používá podle Svazu vinařů polovina tuzemských výrobců alternativní zátky. Jednou z nich je i skleněná zátka, kterou vyrábí firma Vinolok patřící do české sklářské skupiny Preciosa.
Z alternativních způsobů uzavírání vína se však nejedná o nejlevnější variantu, což připouští také Slezáková. „Nejlevnější varianta je šroubovací uzávěr,“ vysvětlila s tím, že cena za jednu skleněnou zátku je od sedmi do deseti korun. V případě designových variant je ještě vyšší.
Prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray považuje kromě ceny za limity skleněné zátky také její využití. „Není vhodná pro dlouhodobé skladování vína. Pravý korek nenahradí,“ doplnil pro E15.
Podle Vinařského fondu patří mezi náhrady za celokorkovou zátku dále dvouplošková zátka, zátka z korkového aglomerátu, TCA free zátka (TCA označuje látku trichloranisol, jejíž přítomnost je považovaná za jednu z vad vína – zakorkovanost, někteří lidé jsou na tuto látku citliví – pozn. red.), kovový šroubovací uzávěr a plastová zátka.
Alternativní zátky jsou vymýšleny podle Nyitraye především proto, že začíná být nedostatek přírodního korku. „Proto se hledají způsoby, jak zachovat vlastnosti, které korek má, a zároveň mít neutrální inertní materiál, který do vína nic nepřidává,“ doplnil prezident Svazu vinařů.
Převzato z portálu e15.cz. Autor článku: Barbora Pánková. Foto: Vinolok.