Dochází rostlinným alternativám masných produktů v USA dech?

Začínají se ozývat hlasy, že tomu tak je. Po prudkém nárůstu v roce 2020 se prodej plant-based masa v supermarketech v roce 2021 a první polovině 2022 víceméně ustálil.

Spotřebitelé údajně více zpochybňují tvrzení o zdravotní nezávadnosti vysoce zpracovaných výrobků. V segmentu HORECA se navíc zdá, že nadšení kolem veganských možností se nevrátilo na úroveň před covidem-19.

Ilustrační fotografie

Vzhledem k inflaci, která zvyšuje náklady na potraviny, je méně pravděpodobné, že spotřebitelé zaplatí vyšší cenu za produkt, který je možné v konečném důsledku chápat jako náhražku.

Jako praktickou ukázku problémů, se kterými se musí nový výrobek potýkat, je nenaplnění původních slibů společností Beyond Meat. Tento lídr, který úspěšně obsadil trh s rostlinnými alternativami burgerů a klobás, zatím nenavázal např. s produktem pepperoni. V originálu jde o pikantní salám z vepřového masa, který byl vyvinut v USA jako podoba pikantní salámů z jižní Itálie. Jde o nejoblíbenější přísadu na pizzu v USA, kde se točí velké peníze. Trh s mraženou, chlazenou nebo čerstvou pizzou se odhaduje v hodnotě okolo 45 mld. dolarů.

Češi vybaví města budoucnosti chytrými stromy nebo multifunkčními lavičkami

Výše uvedená společnost oznámila na počátku loňského roku partnerství s několika velkými řetězci rychlého občerstvení (Pizza Hut nebo Taco Bell), že budou v nejbližší době nabízet i rostlinné alternativy masných produktů do svých výrobků. Po několika testech ale zatím k žádnému uvedení na trh nedošlo. Obě strany spíše mlží, ale prosakují informace, že testy nedopadly dobře z hlediska chuti a struktury výsledné rostlinné alternativy. V případě pepperoni byla uváděna i výsledná cena suroviny za zatím nepřekonatelný problém pro uvedení do menu.

Mezitím se objevují informace o konkurentech (např. Hormel nebo Maple Leaf Foods), kteří ve svých partnerstvích se spíše menšími fast-foody lokální trhy dobyly. Společnost Beyond Meat je nicméně úspěšná se svými „klobásovými drobky“, které jsou údajně k nerozeznání od těch z masa. Jde rovněž o oblíbenou přísadu na vegetariánské verze pizzy. Po úspěšném testu byla tato přísada přidána do jídelníčku více než 450 pobočkách Pizza Hut v Kanadě.

Je tedy zjevné, že na cestě pro získání většího tržního podílu u rostlinných alternativ masných produktů stojí ještě řada překážek. Řada těchto produktů je stále ve fázi vývoje a blízká budoucnost tak ukáže, jestli tento segment bude růst nebo se již dostal do slepé uličky. Kritici nejvíce vyzdvihují otázku ceny, chutě a struktury produktu a nezájem širšího spektra spotřebitelů.

Autor: Petr Ježek, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme