Dodávka dezinfekcí otevřela cestu pro export parfémů do Německa

Český výrobce niche parfémů Gitano Cosmetics a. s. i přes omezení spojené s pandemií koronaviru letos rozšířil svoje obchodní aktivity na německý trh. „Vedle spolupráce se zahraniční kanceláří CzechTrade v Düsseldorfu nám start exportu usnadnila také rychlá reakce na mimořádnou zahraniční poptávku po dezinfekcích,“ říká Vladimír Michalčík, zakladatel společnosti Gitano Cosmetics.

Koronakrize dopadla letos na jaře na podstatnou část českých podniků. V Gitano Cosmetics se manažerům společnosti podařilo zachovat chod výroby i distribuce. „Na přelomu února a března 2020 jsme pozorně sledovali zprávy o nastupujících potížích s šířením koronaviru po Evropě. Předpokládali jsme, že dojde k přijetí omezujících opatření a ještě dříve, než byla vyhlášena, jsme si vyzkoušeli práci z domova a nastavili výrobní i manažerské procesy. To se nám za dva týdny vyplatilo, protože jsme byli připraveni,“ uvádí Vladimír Michalčík.

Gitano Cosmetics

Od podzimu 2019 byla společnost ve styku se zahraniční kanceláří CzechTrade v Düsseldorfu a s její podporou připravovala distribuci svých produktů na německý trh. „Nástup pandemie nás zastihnul ve chvíli, kdy jsme stáli před dokončením procesu navázání spolupráce se zahraničním distributorem. Mimořádná, ale o to silnější poptávka pro dezinfekci z německé strany se stala příležitostí k okamžitému zahájení prodeje do zahraničí,“ vysvětluje Adam Jareš, ředitel ZK CzechTrade v Düsseldorfu.

„Během několika málo dnů jsme dokázali adaptovat výrobní postupy a začali produkovat první dezinfekce. Díky připravenosti našich interních procesů pro práci na dálku a technologickému vybavení se nám to podařilo. Distributorovi v Německu jsme začali dodávat desetitisíce balení dezinfekcí podle jeho specifikace,“ říká Vladimír Michalčík.

V současnosti se Gitano Cosmetics vrací k distribuci svých parfémů podle původní strategie. „Vyrábíme špičkové produkty z čistě přírodních materiálů a esencí. Těší nás, že jsme spolupráci s CzechTrade zužitkovali a pronikáme k zákazníkům v Německu. Naším prvním zbožím exportovaným k našim západním sousedům se přitom poněkud paradoxně stal výrobek, o jehož výrobě bychom běžných okolností patrně ani neuvažovali,“ uzavírá Vladimír Michalčík.

Gitano Cosmetics je ryze česká společnost, která se věnuje výhradně výrobě parfémů a kosmetiky. Spolupracuje s nejstarší parfumerií na světě francouzskou Galimard, která vyráběla parfémy i pro Ludvíka XV. Všechny parfémy jsou vyrobeny z velmi kvalitních a vzácných ingrediencí přírodního původu, které jsou dováženy z celého světa. Gitano Cosmetics se zaměřuje na český, slovenský, ale převážně zahraniční trh, kde spolupracuje například i s parfumeriemi Douglas.

• Teritorium: Česká republika | Německo

Doporučujeme