Doháníme Západ, Češi se ale do podnikání nehrnou

Český hrubý domácí produkt per capita dosáhl letos poprvé 90 procent průměru Evropské unie.



Tuzemská ekonomika roste pomaleji než v uplynulých letech, přesto nebyli Češi nikdy tak bohatí jako v roce 2019.

Apetit k podnikání, které je základem ekonomiky, nicméně postupně klesá. Podle poradenské společnosti Bisnode přibylo v ČR v prvním pololetí 2019 nejméně firem za tři roky.

„Proti roku 2004, kdy Česko do EU vstupovalo, jsme si polepšili o dvanáct procentních bodů, a postoupili na 15. místo evropské osmadvacítky,“ prozradilo Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Dýchaviční Řekové a Portugalci

Česko vstoupilo v roce 2004 do Evropské unie s hrubým domácím produktem (v paritě kupní síly) na úrovni 78 % EU. Do nástupu globální krize v roce 2009 si o sedm procentních bodů polepšilo. Během recese se ale tuzemský HDP opět propadl. Před sedmi lety se tak hospodářství nadechovalo k dalšímu růstu z 82 procent unijního průměru.

Za patnáct let předstihla ČR čtyři státy Unie (z toho tři původní) – Portugalsko, Řecko, Kypr a Slovinsko. Češi už se výrazně přiblížili také Španělsku a Itálii.

Polsko a Maďarsko za námi stále zaostávají (jejich HDP není ani na 75 procentech průměru osmadvacítky), mírně pokulhává i Slovensko. Ekonomický sprint pobaltských zemí ale znamená, že nás dohánějí Litva, která si od vstupu polepšila o 32 %, Estonsko i Lotyšsko. Litevský hrubý domácí produkt je v roce 2019 na 83 % EU.

Ve vyspělých ekonomikách úroveň HDP na obyvatele od roku 2004 stagnuje, nebo se zvyšuje jen minimálně (Německo, Dánsko). Největším skokanem bylo ve sledovaném období Irsko.

Na východě Evropy je sice levněji, ale daleko nižší platy. „Konvergence HDP na obyvatele k vyspělejší části Evropy už je solidní, ale konvergence mezd daleko pomalejší,“ připomíná pro týdeník Euro prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. Podle něj můžeme v tomto ohledu dohnat Západ zhruba během jedné generace.

Konec zlatých časů?

Ačkoli ekonomika roste a uplynulé dva roky byly rekordní, pokud jde o nárůst počtu podnikatelských subjektů (fyzických osob, akciových společností i eseróček), letošní rok už naznačuje budoucí útlum.

Podle analýzy Bisnode vzniklo v prvních šesti měsících 2019 nejméně firem za poslední tři roky.

„Podnikatelský apetit Čechů znatelně slábne. V prvním pololetí podnikatelé založili 15 457 nových firem, což je o 697 (o 4,3 procenta) méně než v roce 2018 a o 1 947 (11,2 procenta) méně než v rekordním roce 2017. Propad v registracích nových společností s ručením omezeným i akciových společností jsme zaznamenali i mezi prvním a druhým kvartálem roku 2019,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová. 

Důvodem je především to, že Češi ztrácejí optimismus, pokud jde o budoucí ekonomický i politický vývoj. Také tuzemský hrubý domácí produkt poroste letos pomaleji než v uplynulých letech. Ekonomika by si letos neměla polepšit více než o tři procenta. Česká národní banka zmiňuje ve svých odhadech 2,5 %.

jap

• Témata: Konkurenceschopnost

Doporučujeme