Dominikánské ekonomice se daří, v prvním čtvrtletí 2022 zaznamenala růst

Centrální banka Dominikánské republiky (BCRD) uvedla, že ekonomika zaznamenala v březnu 2022 růst o 6,4 %, přičemž v lednu se HDP zvýšilo o 6,3 % a v únoru o 5,8 %.

V prvním čtvrtletí 2022 tedy dominikánská ekonomika vykazovala meziroční průměrný růst o 6,1 %. Tento ukazatel potvrzuje odolnost vůči nepříznivým vlivům mezinárodního prostředí, ať už v souvislosti se světovým růstem cen ropy a dalších surovin či konfliktem mezi Ruskem a Ukrajinou.

Ilustrační fotografie

Největší vliv na dynamiku dominikánské ekonomiky mělo v prvním čtvrtletí 2022 zejména hotelnictví a služby poskytované v barech a restauracích, které vykázaly průměrný meziroční nárůst o 39,3 %, což znamená podíl na tvorbě HDP ve výši 2 procentních bodů.

Dalšími významnými ekonomickými činnostmi podílejícími se na tvorbě HDP byly ostatní služby (11,0 %), doprava (8,8 %), komunikace (8,2 %), obchod (7,8 %), energie a vodohospodářství (7,5 %), zdravotnictví (7,3 %), veřejná správa (7,4 %), výroba v zónách volného obchodu (6,8 %), stavebnictví (6,3 %) a další.

Dynamika v oblasti cestovního ruchu je poháněna vysokou zahraniční poptávkou po lákavých a kvalitních turistických službách nabízených Dominikánskou republikou. Jen za první tři měsíce roku 2022 navštívilo zemi přes 1,7 milionu turistů, což je o 139,2 % více než ve stejném období v loňském roce. Jedná se zejména o cestující ze Spojených států.

Firma Altron dodává na Blízký východ odolné cloudové kontejnery

Průměrná březnová obsazenost hotelů byla nad 70 %. Předpokládá se, že atraktivita cestovního ruchu bude nadále pokračovat v dalších měsících. Předběžné údaje za duben 2022, poskytnutých ministerstvem cestovního ruchu, do země dorazilo 626 tisíc turistů, což představuje nárůst o 91 % ve srovnání s dubnem 2021.

Oblast obchodu a dopravy vykazuje stabilitu. Tyto dva sektory, které jsou vzájemně propojeny řetězcem distribuce zboží pro místní spotřebu, meziročně vzrostly přibližně o 8 %. Jistý rozvoj zaznamenala i pozemní osobní doprava, zejména v souvislosti s oživením soukromé spotřeby za poslední rok. Pokud jde o zpracovatelský průmysl, centrální banka zdůraznila zejména meziroční nárůst produkce v zónách volného obchodu o 6,8 %, což se odrazilo ve zvýšení exportu z těchto zón o 11,2 % v hodnotě přes 1,8 mld. USD.

Mezi hlavní exportní komodity se řadí farmaceutické výrobky (48,1 %), šperky (21,0 %), lékařské výrobky a vybavení (19,7 %), textil (13,6 %) a obuv (4,1 %). Podle informací Národní rady zón volného obchodu (CNZFE) je v zónách v provozu celkem 740 společností, které zaměstnávají přes 180 tisíc zaměstnanců s tím, že bylo nedávno schváleno 11 nových povolení pro založení nových společností v těchto zónách, které by měly vytvořit dalších 800 pracovních míst.

V Dominikánské republice dochází také k rozvoji ve stavebnictví, které meziročně vzrostlo o 6,3 %. Rozvoj tohoto sektoru je pozitivně ovlivněn zejména výstavbou soukromých rezidenčních projektů, průmyslových a turistických projektů, a také významnými stavebními a infrastrukturními vládními zakázkami.

Informace o vládních zakázkách jsou dostupné na jednotlivých stránkách dominikánských ministerstev vždy v záložce Transparencia. Jedná se například o Ministerstvo veřejných prací a komunikací, Ministerstvo obrany, Ministerstvo cestovního ruchu, Ministerstvo zdravotnictví, Ministerstvo bydlení a budov, Ministerstvo energetiky a další. Ve většině případů se jedná o zakázky národní, avšak nepravidelně jsou publikovány i zakázky mezinárodní, které mohou představovat zajímavou příležitost i pro české firmy.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Havaně (Kuba). Autorka: Eliška Carreazo Cuadro, zástupkyně velvyslance.

• Oblasti podnikání: Cestovní ruch, volný čas

Doporučujeme