Dopady narušení globálního obchodního řetězce na kalifornské zemědělství

V nedávných šesti měsících loňského roku došlo k poklesu hodnoty zemědělského vývozu z Kalifornie o cca 2,1 mld. USD, tedy zhruba o 17 %. To je horší bilance, než kterou způsobila „obchodní válka“ mezi USA a Čínou v letech 2018/19.

Tehdy vzájemně uvalená cla způsobila ztrátu kalifornskému agrárnímu vývozu v hodnotě do 1 mld. USD. S tímto zajímavých výstupem přišli výzkumníci z Kalifornské univerzity v nedávné zprávě (studie ke stažení).

Ilustrační fotografie | sattahipbeach / Shutterstock.com

Problematika narušení obchodního řetězce má tíživý dopad na americký stát s největší agrární produkcí – Kalifornii. Zásadní problémy jsou připisovány nefunkčním kalifornským přístavům, přes které zemědělské produkty míří do světa.

Podle dostupných informací jsou přístavy Los Angeles, Long Beach a Oakland na 337., 341. a 334. místě z 351 přístavů v žebříčku Světové banky, sledujícím výkonnost kontejnerových přístavů.

Priorita při českém předsednictví v Radě EU? Východní partnerství

Bidenova administrativa v rámci svého programu „Build Back Better“ zařadila investice do přístavů mezi své priority. V listopadu 2021 byly oznámeny plány na zvýšení investic do námořní infrastruktury USA poté, co Kongres schválil infrastrukturní balíček v hodnotě 1 bilionu USD, v němž je pro přístavy vyčleněno 17 mld. USD. Náprava současného stavu bude ale trvat v řádech měsíců nebo spíše let.

Autor: Petr Sochor, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bejrútu. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Oblasti podnikání: Doprava, logistika | Zemědělství a lesnictví

Doporučujeme