Doprava v tureckém Izmiru v české režii

Izmir je třetí nejlidnatější město v Turecku. Žijí tu čtyři miliony obyvatel, a navíc ve městě jezdí 1,5 milionu registrovaných aut, jejichž počet každoročně o deset procent narůstá. Složitou situaci v izmirské dopravě pomáhá zklidnit unikátní systém inteligentního dopravního řízení, který realizovaly české firmy AŽD Praha a Cross Zlín.



Svůj již ukončený projekt realizátoři letos v červnu představili na českém zastupitelském úřadu v Ankaře. Nejvyšší představitelé obou českých společností během prezentace ukázali zástupcům izmirské radnice možnosti systému, který je svým rozměrem a schopnostmi jedinečným nejen v Turecku.

Součástí systému je plně vybavené dopravní řídicí centrum užívající 400 řadičů světelné signalizace Cross RS 4S nové generace. Češi mimo jiné museli natáhnout novou kabeláž v celkové délce asi tisíce kilometrů. Systém pomocí snímačů monitoruje hustotu provozu a řídí funkčnost semaforů, díky čemuž se uspoří nejen čas jízdy, ale také množství benzínu.

Kromě pozitivního efektu na životní prostředí zlepšení vnímají i samotní řidiči. Systém je dále schopen řídit provoz tak, aby na křižovatkách dostávala přednost vozidla hromadné dopravy. Pomocí světelných tabulí také informuje řidiče o času jízdy do konkrétních destinací. Další výhodou jsou „mluvící“ přechody pro hendikepované. Senzory také dokáží odhalit přestupky a obeslat „hříšníky“.

Systém řízení dopravy se navíc v budoucnu může stát plnohodnotnou součástí projektů Smart City. Realizátoři ve spolupráci se ZÚ Ankara plánují oslovit i další města v Turecku s nabídkou obdobného projektu. Na základě úspěchu izmirského projektu a řady ocenění, kterých se mu dostalo na národní i mezinárodní úrovni, věříme, že dojde k jeho rozšíření i do dalších tureckých měst.

Prezentaci v Ankaře využil vedoucí velvyslanectví v Ankaře Pavel Kafka k dalším schůzkám. Setkal se s guvernérem Izmiru Erole Ayyildizem a starostou města Tuncem Soyerem. Během jednání se diskutovalo především o ekonomických příležitostech pro české podnikatele v Izmiru – dopravní infrastruktuře, potravinářství, lodní dopravě a managementu – ale i o spolupráci v kultuře a výměně studentů. Z turecké strany je též velký zájem o oživení kontaktů s partnerským městem v České republice – Plzní.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Ankaře (Turecko). Autor: Pavel Daněk, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Asie | Turecko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme