Dotace do oblasti živočišné výroby v Kazachstánu a další novinky ze sektoru zemědělství

Podle ministra zemědělství Kazachstánu tvoří chov zvířat v současné době 45 % veškeré hrubé zemědělské produkce.

V roce 2022 je na dotace v oblasti živočišné výroby přiděleno cca 274 mil. €, zatímco v roce 2021 to bylo 260 mil. €. Letošní finanční prostředky budou rozděleny do 30 oblastí. Počet příjemců státní podpory se nezměnil, jedná se o cca 35 tis. zemědělských subjektů.

Ilustrační fotografie

Díky dovozu plemenného skotu ze zahraničí se v současné době podíl plemenných zvířat z celkového stavu skotu v Kazachstánu výrazně zvýšil, a činí tak 13 %.

Situace s hnojivy

Objem výroby hnojiv v Kazachstánu v prvních čtyřech měsících (leden–duben) r. 2022 činil 215,3 tis. tun. Téměř stejný objem výroby byl i ve stejném období loňského roku. Z celkové výroby bylo 147,3 tis. tun dusíkatých hnojiv. Výroba fosforečných hnojiv se přitom zvýšila o 1,4 % na 68 tis. tun.

Kazachstán po nepokojích? Ekonomiku čekají změny

Kazašský chemický průmysl v prvním čtvrtletí letošního roku pokryl poptávku po dusíkatých hnojivech z 63,7 % oproti 50,9 % v loňském roce. Dovoz dusíkatých hnojiv se meziročně snížil o 41,9 %. Současně s tím se snížil dvojnásobně i vývoz dusíkatých hnojiv, který v lednu až březnu letošního roku činil 25,8 tis. tun.

První Akreditační společnost vydávající certifikáty

V Kazachstánu byla schválená první Akreditační laboratoř/společnost, která může vydávat výrobcům bioproduktů certifikáty pro prodej na místním trhu. Doposud je vydávaly Akreditační laboratoře/společnosti z Litvy, Ukrajiny, Arménie a dalších zemí.

Autor: Artyom Lukashov, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Almatě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Kazachstán | Zahraničí

Doporučujeme