Dotace na nákup traktorů v Srbsku příležitostí pro české výrobce

Z plánu Ministerstva zemědělství, lesnictví a vodního hospodářství Srbska vyplývá, že se v únoru očekává vyhlášení výzvy k čerpání subvencí na nákup nové zemědělské techniky – konkrétně traktorů z prostředků fondu IPARD II.

Podle deníku „Politika“ bude možné podávat žádosti na čerpání v termínu od 7. února do 31. března 2022. Subvence činí zpravidla 50–65 % z prodejní ceny nového traktoru a řada zemědělců čeká s nákupem traktoru podle toho, zda a jak budou subvence vypsány.

Ilustrační fotografie

Předpokládalo se, že výzva k čerpání podpory bude zveřejněna ještě koncem loňského roku, nakonec byl ale termín přesunut až na počátek tohoto roku.

Vyhlášení této výzvy by se mohlo odrazit i na zvýšení prodejů českých traktorů společnosti Zetor, která má v Srbsku historicky dobré jméno. Deník „Politika“ uvedl, že v uplynulých čtyřech letech bylo za pomocí různých subvencí prodáno kolem 21 000 nových traktorů.

Autor: Vladimír Váňa, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Evropa | Srbsko | Zahraničí
• Témata: Ekonomika ve světě
• Oblasti podnikání: Zemědělství a lesnictví

Doporučujeme