Dovoz kuřecího masa do Libanonu

Vzhledem k výraznému zvýšení ceny zemědělských vstupů a krmiv dochází k výraznému nárůstu dovozu mraženého kuřecího masa, což do značné míry přispívá k poklesu místní produkce.

Během posledního roku bylo uzavřeno několik místních kuřecích farem a produkce poklesla z původních 120 milionů kusů brojlerů na dnešních 80 milionů kusů.

Ilustrační fotografie

Vedení místního drůbežího syndikátu upozorňuje na dodržování zdravotních norem a standardů potravinové bezpečnosti u dováženého kuřecího masa. I když se libanonská vláda snaží o podporu místních farmářů a zpracovatelů kuřecího masa, je výsledná cena místní produkce a dovozového zboží často nesrovnatelná ve prospěch dovozů.

Největšími exportéry do Libanonu jsou v současné době Brazílie, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty. V minulosti byl libanonský drůbežářský sektor schopen pokrýt domácí spotřebu, ale od roku 2020 se místní výroba stává čím dále tím méně konkurenceschopnou.

Autor: Petr Sochor, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bejrútu. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Libanon | Zahraničí

Doporučujeme