Dovoz masa a krmiva do Vietnamu z pohledu statistiky

Vietnam za prvních pět měsíců letošního roku dovezl více než 239 000 tun masa a masných výrobků v hodnotě přes 480 mil. USD. Jedná se o 1,6% nárůst pokud jde o množství, ale z hlediska hodnoty o 9% pokles.

Během tohoto období se dovezly masné produkty z 36 zemí, nejvíce z USA, Indie, Ruska, Brazílie a Polska. Dovoz masa z Ruska po poklesu v roce 2022 rostl nejvíce.

Ilustrační fotografie

Mezi hlavní druhy dováženého masa patří drůbež a droby, čerstvé chlazené nebo mražené vepřové maso a čerstvé chlazené nebo mražené hovězí maso. Rostoucí trend měl dovoz chlazené nebo mražené drůbeže, vnitřností prasat a krav. Dovoz vepřového a hovězího masa meziročně klesl. V uvedeném období Vietnam dovezl 30 000 tun čerstvého chlazeného nebo mraženého vepřového masa v hodnotě 73,6 mil. USD, což je pokles o 20 % v objemu a 5,7 % v hodnotě.

ExportMag.cz: Výrobce tradiční slivovice ze Zlínska oslavil 100 let a začíná prodávat i do zahraničí

Podle ministerstva zemědělství a rozvoje venkova (MARD) byly do Vietnamu v prvních pěti měsících letošního roku dovezeny krmiva a suroviny pro jejich výrobu za 2 mld. USD. Toto číslo představuje meziroční pokles o 2 %. Krmivo z Argentiny představovalo 26% podíl na celkově dovezeném, z Indie 18% a z USA 15% podíl.

MARD se dlouhodobě snaží snížit závislost na dovozu krmiv, která objemově představuje stále asi 70 % spotřeby. Také je snaha o omezení dovozu masa a vedlejších produktů zpřísněním kontrol při jejich dovozu, protože celní bariéry se díky dohodám o volném obchodu postupně odbourávají.

Autor: Luboš Marek, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Hanoji. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Vietnam | Zahraničí

Doporučujeme