Dovoz rýže z Vietnamu do EU vzrostl téměř čtyřnásobně

Díky dohodě o volném obchodu EVFTA je vietnamská rýže nyní ve srovnání s rýží jiných exportních zemí, jako jsou Thajsko nebo Indie, poměrně konkurenceschopná.

Dovoz vietnamské rýže do EU proto v prvních měsících letošního roku prudce vzrostl a zdá se, že tento trend bude pokračovat.

Ilustrační fotografie

Podle ministerstva průmyslu a obchodu VSR se během prvních dvou měsíců roku 2022 exportovalo na trh EU více než 15 500 tun rýže za 11,7 mil. dolarů, což je téměř čtyřnásobný nárůst množství a více než čtyřnásobný nárůst hodnoty oproti stejnému období v roce 2021. Hlavním dovozcem vietnamské rýže v rámci EU je Itálie s 26násobným meziročním nárůstem. K dalším významným dovozcům patří Německo, Francie a Nizozemsko.

Zatímco průměrná exportní cena rýže se v prvních dvou měsících roku snížila o 12 % na 470 USD/t, exportní cena rýže z Vietnamu do EU zaznamenala nárůst v průměru o 9 % na 755 USD/t. Vyšší cena rýže pro trh EU je dána tím, že se zde nakupují kvalitnější druhy, např. jasmínová rýže.

Firma Altron dodává na Blízký východ odolné cloudové kontejnery

Podle Evropského statistického úřadu dovezla EU v roce 2021 ze zemí mimo EU 2 mil. tun rýže. Podíl Vietnamu na trhu s rýží v EU byl dosud poměrně slabý a představoval pouze 3 % z celkového množství rýže dovezené do EU.

Vzhledem k prudkému růstu ceny pšenice na světových trzích a jejímu možnému nedostatku v důsledku války na Ukrajině, může být rýže určitou alternativou a částečnou náhradou za pšenici. Z nutričního hlediska je zajímavá rýže natural (celozrnná, vietnamsky: gạo lứt), která není leštěná, broušená, ani bělená, a proto má vyšší obsah vitamínů, minerálních látek a vlákniny.

Autor: Luboš Marek, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Hanoji. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Vietnam | Zahraničí

Doporučujeme