Dovoz živých zvířat do Bosny a Hercegoviny

Podle údajů „Uprave za indirektno operezivanje BiH“ (Celní správa BaH) dovezla Bosna a Hercegovina v letošním roce dvacetkrát více živých zvířat, než kolik jich vyvezla.

Celková hodnota dovezených zvířat je zatím kolem 27 milionů EUR a celkový vývoz je kolem 1,4 milionu EUR. Nejvíce se dovážel živý skot, a to v celkové hodnotě kolem 18 milionů EUR, především z okolních zemí jako Srbsko a Chorvatsko, ale také z Rumunska nebo Maďarska.

Ilustrační fotografie

Významným vývozcem živého skotu je také Česká republika, která vyvezla za prvních deset měsíců tohoto roku do Bosny a Hercegoviny živý skot v hodnotě kolem 1 milionu EUR.

Bosna a Hercegovina dováží také další živá zvířata. Dovoz ovcí a koz dosáhl v tomto roce zatím hodnoty cca 4,5 milionu EUR a byl realizován zejména ze Srbska, Rumunska a Chorvatska.

Drůbež (především kachny, husy, krocani a perličky) se letos dovážela hlavně ze Srbska, Maďarska a Španělska a hodnota jejich dovozu činila kolem 2,4 milionu EUR. Nejméně se do Bosny a Hercegoviny dovážela prasata a selata. Hodnota jejich importu činila cca 1,9 milionu EUR a probíhala především z Chorvatska, Dánska a Německa.

Autor: Vladimír Váňa, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Bosna a Hercegovina | Evropa | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Zemědělství a lesnictví

Doporučujeme