Drahá Energiewende. Němce čeká kvůli přechodu k obnovitelným zdrojům další růst cen elektřiny

Pro běžnou domácnost bude zdražení znamenat v průměru o sto eur (2500 korun) více ročně. Základní tarify zvyšuje většina poskytovatelů energie v Německu. Rostou zejména náklady na přenosovou síť elektřiny.

Přechod od jádra a fosilních zdrojů k obnovitelným zdrojům energie v největší zemi EU znamená, že spotřebitelé platí stále více za své účty za elektřinu. Pro období únor až duben oznámilo 86 dodavatelů energií zvýšení cen v průměru o 8,1 procenta. Vyplývá to z dat srovnávače cen tarifů za elektřinu Verifox.

Pro domácnost se potřebou čtyř tisíc kilowatthodin to znamená vyšší roční náklady o sto eur (2500 korun). Zvýšení se týká zejména zákazníků v Severním Porýní – Vestfálsku, Dolním Sasku, Bádensku-Württembersku a Hamburku.

Přitom už od ledna oznámila většina prodejců energií zdražení v průměru o 5,4 procenta. Znamená to, že tři čtvrtiny všech energetických firem už ceny základních tarifů od začátku roku zvýšili, nebo to v příštích měsících plánují, shrnul energetický analytik Verifoxu Valerian Vogel. Nyní ke zdražení přistupují i velcí hráči jako E.ON a Innogy.

Vyhnout se zdražování v lednu, kdy poutá pozornost

Udo Sievering z centrály pro spotřebitele v Severním Porýní – Vestfálsku poukázal na to, že se firmy snaží odložit zdražení o několik měsíců, protože nepoutá tolik pozornosti, jako je tomu v případě lednových termínů.

Mluvčí firmy Innogy v Německu vysvětlil, že základní tarif společnost nezvyšovala od roku 2013. Společnost E.ON zdůraznila, že tlak na růst cen je na německém trhu enormní a již nebylo možné mu odolávat. V některých regionech firma podle Verifoxu zdražuje až o 12 procent.

Za zdražováním stojí zejména rostoucí náklady na budování robustnější přenosové sítě ze severu Německa, kde vyrábí proud větrné turbíny na moři, na jih země. V Bádensku-Württembersku a Bavorsku je zastoupen ve velké míře například automobilový průmysl.

Síťové poplatky se pro konečné spotřebitele neustále zvyšují a tvoří asi čtvrtinu ceny za elektřinu. Od roku 2009 rostly tyto poplatky o 25 procent a jsou třetí nejvyšší ze zemí EU. Občanské iniciativy na jihu Německa si stěžují, že výstavba nových podzemních tras je příliš drahá a většinu nákladů zaplatí v konečném důsledku maloobchodní zákazníci, nikoliv průmysl.

Samosprávy tlačí na to, aby vláda lépe plánovala využívání obnovitelných zdrojů, například tím, že se energie použije i pro výrobu zeleného plynu pro vytápění a nebude zatěžovat přenosovou soustavu.

Týdeník Der Spiegel kritizuje také vládní plán odpojování uhelných elektráren jako neefektivní a příliš drahý.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: František Novák

• Teritorium: Německo
• Témata: Oborové statistiky
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme