Drahá zelená

Skutečnost, že je Nizozemsko světovým lídrem v zemědělské produkci, je již dlouhodobě známá. Díky svým všudypřítomných větrným mlýnům tak začalo usilovat i o vrcholnou příčku v disciplíně tzv. zeleného, chcete-li obnovitelného, zemědělství.
Má to ale háček – vrcholní distributoři elektřiny (rozdíl mezi DISTRIBUTOREM a DODAVATELEM elektřiny naleznete např. na https://www.elektrina.cz/distribuce-elektriny) ve státních rukou – Enexis (elektřina a plyn) a TenneT (elektřina) hlásí plné kapacity. Zemědělský sever, především provincie Groningen a Drenthe, by rád svým zemědělcům poskytl podporu při umísťování (a samozřejmě nárok na nemalý dotační příspěvek) energetického zdroje na jejich pole a políčka… Jenže ouha – dodávka panelů v předchozích 2 letech předčila elektrickou poptávku stran nákupčích, tedy distributorů, a noví producenti v těchto provinciích nebudou připojeni k národní síti.
„Kapacita energetické sítě je slabinou pro přenos zelené energie“, říká ředitel ODE Decentraal (Organisatie voor Duurzame Energie; Organizace pro obnovitelnou energii). „Problém je výsledkem regulace státních a provinčních zemědělských dotací“, tvrdí mluvčí TenneT a dodává, že „umisťování panelů je většinou možné, ale prostě ne všech na jednom místě“. Což může být ve státě s 2. největší hustotou zalidnění v Evropě a lídrem světového vývozu zemědělských plodin vcelku problém…
Rozšíření kapacit rozvodných sítí tak, aby byly schopné pojmout veškerou vzniklou zelenou energii a mohly být naplněny podmínky pro nizozemský souboj s klimatickými změnami, je tak výhledově úkolem v řádu let za miliony EUR.


  • Země: NL – Nizozemsko
  • Datum zveřejnění: 14.01.2019

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Rotterdam.
Zdroj: Volkskrant

Souborové přílohy

• Teritorium: Evropa | Nizozemsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme